Începând cu data de 01.01.2007, data aderării la Uniunea Europeană, România aplică prevederile regulamentelor comunitare în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, şi anume Regulamentul (CEE) nr.1408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunităţii şi Regulamentul nr.574/1972 care stabileşte modalităţile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.
Regulamentul (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială modificată şi completată prin Regulamentul (CE) nr.988/2009 si Regulamentul (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr.883/2004 au intrat în vigoare la 01.05.2010.
Regulamentele vizează cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spaţiului Economic European, după cum urmează: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveţia.
În cazul persoanelor care au lucrat în unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori a Spaţiului Economic European:
- drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii;
- persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale;
- vârstele de pensionare sunt, de regulă diferite de la un stat la altul.
Astfel, fiecare stat va stabili pensia la data îndeplinirii condițiilor potrivit legislației proprii.
Unde se depun cererile de pensionare
Pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, de invaliditate şi de urmaș, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.
Cererile se depun la instituţia de la locul de reşedinţă astfel:
- dacă solicitantul locuieşte pe teritoriul unui stat membru cererea se depune la instituţia din statului respectiv;
-dacă solicitantul are domiciliul în România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparţine cu domiciliul. Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie; comunicarea intre instituţii este asigurată prin intermediul formularelor de legătură.
- drepturile de pensie se acordă potrivit principiului pro rata temporis (proporțional cu timpul n.r.), proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii.
În ceea ce priveşte avantajul adus de perioadele lucrate în statele membre UE şi SEE. CNPP precizează că acesta constă în faptul că pe baza acestor stagii se pot întregi stagiile minime și / sau complete de cotizare pe care persoana respectivă le-a realizat pe teritoriul României.
Regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială se aplică numai în situaţia în care în cele două state membre menţionate anterior persoana a realizat o perioadă minimă de asigurare de 1 an calendaristic, în fiecare stat.
Potrivit prevederilor art. 57 alin.(1) din Regulamentul 883/2004, instituţia unui stat membru nu este obligată sâ acorde prestaţii pentru perioadele realizate în temeiul Legislaţiei pe care o aplică, dacă durata totală a perioadelor menţionate este mai mică de un an şi dacă luându-se în considerare doar aceste perioade, nu se dobândeşte niciun drept la prestaţii in temeiul legislaţiei respective.
Pentru a putea solicita pensia pentru limită de vârstă, persoana în cauză trebuie să îndeplinească, cumulativ, Ia data pensionării condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare (art.52 din Legea nr.263/2010).
În cazul statelor cu care ROMÂNIA nu are încheiate acord sau convenţie de securitate socială, pensia se acordă potrivit legislaţiei sistemului unitar de pensii publice din România, fără a se putea valorifica perioadele de asigurare realizate pe teritoriul respectivelor state.
Ce documente sunt necesare
Documentele necesare înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, după caz:
- cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr.6 la norme);
- carnetul de muncă (original şi copie);
- carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
- carnetul. de asigurări sociale pentru agricultori (originat şl copie);
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea in muncă sau vechimea în serviciu realizată;
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/C1, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);
- livretul militar (original şi copie);
- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normată, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
- dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de muncă (original);
- adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale, în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 La norme);
- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
- acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi Luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoluției muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr.341 /2004, cu modificările şi completările ulterioare,
- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
În documentul trimis DCBusiness de către CNPP se mai precizează că regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială, precum şi instrumentele juridice în domeniul asigurărilor sociale, încheiate de România până în prezent, nu vizează relațiile de muncă, ci reglementează, în ceea ce priveşte Casa Naţională de Pensii Publice, domeniul pensiilor / legislaţiei aplicabile.
Pentru alte informaţii puteţi accesa Portatul instituţiei www.cnpp.ro, rubrica Activităţi CNPP Relaţii internaţionale.
Citește și: Pensia anticipată şi anticipată parţială. Cum se calculează, cine şi când o poate obţine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...