Cum poate cărbunele ucrainean să mențină lumina aprinsă în Republica Moldova

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Zelenski și Sandu discută criza energetică din Moldova și posibile soluții, transmite Reuters.  

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, au discutat miercuri despre utilizarea cărbunelui ucrainean pentru a atenua criza energetică care a provocat pene de curent și lipsă de căldură în regiunea separatistă Transnistria.

Transnistria, o regiune pro-rusă care s-a desprins de Republica Moldova în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, a depins mult timp de gazul rusesc. Însă fluxurile de gaze către regiune prin Ucraina au fost oprite la 1 ianuarie, după ce Kievul a refuzat să reînnoiască un acord care permitea tranzitul gazelor prin teritoriul său.

„Suntem pregătiți să ajutăm Moldova, inclusiv cu livrări de cărbune,” a declarat Zelenski în mesajul său video nocturn, după o discuție telefonică cu Maia Sandu.

El a acuzat Rusia că încearcă să „manipuleze resursele energetice” în detrimentul guvernului pro-european al Moldovei și a subliniat importanța menținerii stabilității pentru a oferi cetățenilor condiții de trai pașnice.

Într-o declarație publicată pe site-ul oficial al Președinției Moldovei, Maia Sandu a afirmat că cei doi lideri „au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare ... inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, cum ar fi cărbunele”.

Cărbunele ucrainean ar putea fi folosit pentru a menține în funcțiune o centrală termică ce furnizează electricitate atât regiunii separatiste, cât și majorității zonelor controlate de guvernul central al Moldovei. Autoritățile au făcut deja ajustările necesare pentru a permite centralei să funcționeze pe bază de cărbune.

 

Vizite diplomatice și eforturi internaționale

 

Ministrul de Externe al Finlandei, Elina Valtonen, urmează să țină discuții joi atât în Moldova controlată de guvern, cât și în Transnistria. Finlanda deține în prezent președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care de ani buni depune eforturi pentru soluționarea conflictului separatist.

 

Negocieri pentru aderarea la UE

 

Atât Ucraina, cât și Moldova sunt implicate în negocieri pentru obținerea statutului de membru al Uniunii Europene, obiectiv promovat de ambii lideri ca fiind esențial pentru politica externă a celor două țări.

Maia Sandu a condamnat invazia rusă în Ucraina și a acuzat Moscova că încearcă să-i destabilizeze guvernul.

De peste 30 de ani, Transnistria a depins de sprijin financiar din partea Rusiei, coexistând cu Moldova fără a beneficia de recunoaștere internațională. Cei aproximativ 450.000 de locuitori ai regiunii se confruntă cu pene de curent de patru ore, de două ori pe zi.

Vadim Krasnoselski, liderul autoproclamat al Transnistriei, a acuzat Moldova că nu a gestionat corespunzător criza și a respins afirmațiile autorităților centrale privind oferirea de ajutor pentru a atenua efectele opririi gazelor de Anul Nou.

Conform canalului oficial de Telegram al Transnistriei, utilizarea atentă a resurselor energetice de la începutul anului a permis menținerea unor rezerve de gaz suficiente pentru încă 24 de zile. De asemenea, fabricile închise, cu excepția celor cu consum ridicat de energie, ar urma să funcționeze după miezul nopții, când sarcina asupra rețelei electrice este mai redusă.

 

Impactul asupra altor țări europene

 

Oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a afectat și fluxurile de gaze rusești către alte țări, precum Slovacia și Austria.

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat miercuri că a asigurat aprovizionarea țării cu gaze în cadrul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, luna trecută.

Fico nu a oferit detalii suplimentare, iar biroul său guvernamental nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Premierul urmează să discute oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina cu Comisia Europeană, joi, la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Viitorul aeroport / FOTO: Captură ecran
Atelier reparații auto/ FOTO:Freepik
Locuință / Foto: Freepik
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu

Meta lansează un nou model de inteligență artificială

Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...

Poți reuși inclusiv în vremuri tulburi /FOTO: Freepik
BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița

pixel