Cum poate evita România blackout-ul. Daniela Dărăban: Consecințele vor fi dure

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Daniela Dărăban
Daniela Dărăban
EXCLUSIV
În momentul de față, la ANRE se află în pregătire noul cadrul de reglementare pentru operatorii de distribuție. Este documentul care, printre altele, stabilește rata de rentabilitate a investițiilor în energie de pe următorii 5 ani, un moment de răscruce pentru acest sector, dar mai ales pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze.

La o întâlnire organizată de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) s-au purtat marți discuții despre cum vor influența aceste investiții, atât de necesare în momentul de față, costul energiei.

 

Investiții triple

Pe lângă banii europeni pentru modernizarea acestor infrastructuri, pentru ca operatorii și distribuitorii de energie să țină pasul cu noile cerințe, precum fluxul injectat în rețea de către prosumatori, companiile din domeniu trebuie să investească triplu până în 2030, cel puțin 6 miliarde de euro, ceea ce pentru consumatorul final ar înseamnă aproximativ 5 bani/kWh, din calculele ACUE, adică 8 lei în plus pentru un consum lunar de 150 kWh.

În caz contrar, consecințele ar fi dure, arată Daniela Dărăban, directorul executiv ACUE. În primul rând nu am putea să ținem pasul cu noile tehnologii iar o altă consecință, mai dură, ar fi frecvența cu care am putea să ne confruntăm cu penele de curent, având în vedere infrastructura veche de peste 40 ani. Daniela Dărăban susține că acesta este momentul în care trebuie să fie făcute investițiile, altfel costurile, în cele din urmă, ar fi mult mai mari, nu doar pentru companiile din domeniu ci, desigur, pentru consumatori, atât cei casnici cât și la nivel industrial.

Explicația acestor posibile pene de curent prelungite din viitor ar fi că infrastructura nu a fost gândită să reziste la condițiile meteorologice de astăzi. Pentru acest motiv investițiile în reziliența rețelei de distribuție la căldura și frigul extreme trebuie să fie prioritare.

 

Citește și: Există riscul unei majore pene de curent în România?

 

Un scenariu pozitiv

Un alt calcul al ACUE asupra impactului favorabil creșterii investițiilor în acest domeniu, arată că rețelele inteligente și reziliente vor face posibilă dublarea capacității de producție din surse regenerabile conectate la rețea, 2,5 GW capacitate instalată la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (stații pentru încărcarea a 850.000 mașini electrice, implementarea soluțiilor de stocare),electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire și răcire asigurat de pompe de încălzire-răcire), flexibilitatea rețelelor și eficiența energetică.

 

Despre ACUE

ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 25 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează peste 23.000 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor în rețele realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel