Cum puteţi reduce consumul de energie în locuinţă. Adrian Vintilă (FEL): Lucruri la îndemâna tuturor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Electrocasnice / sursa foto: Freepik.com
Electrocasnice / sursa foto: Freepik.com
EXCLUSIV
Reducerea la minimum a pierderilor de energie din locuințe poate schimba considerabil prețul facturilor. Un specialist din acest domeniu a dat câteva detalii importante în acest sens.

Cea ma recentă ediție a emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews și DCBusiness, l-a avut invitat astăzi pe Adrian Vintilă, specialist în energie și board advisor Future Energy Leaders (FEL), care a vorbit despre cât de importantă este economisirea energiei și cum poate fi redus costul facturilor prin modul în care gestionăm aparatura din casă.

El a început această discuție prin mențiunea că ”eficient nu înseamnă să stai în frig și să îți scazi gradul de confort ci să păstrezi același confort cu costuri mai mici la energie”.

În opinia sa, oamenii au nevoie să întreprindă un set de obiceiuri prin care să prevină utilizarea fără folos a electronicelor și electrocasnicelor.

”Aparatul de aer condiționat dat la o temperatură mai scăzut, poate însemna o creștere a facturii de 8% - 10%”, este de părere acesta, menționând că sunt diferențe de temperatură care nu se simt într-o încăpere care, dacă nu sunt luate în considerare, fac ca frigul să se mute în buzunare, în momentul plătirii facturilor.

”Putem să folosim tehnologia care este la îndemâna tuturor. Dintr-un telefon mobil putem să controlăm centrala termică și să o planificăm să funcționeze doar atunci când suntem în casă sau în apropiere. Putem să avem sistemul de iluminat de pe telefon.

Vă spun cum fac eu: centrala mea stă undeva pe 21 de grade pe un confort termic iar când sunt plecat la birou centrala este undeva la 18 grade. Folosesc telefonul pentru controlul centralei termice și la ora 7, când ies din locuință, automat centrala scade temperatura”, spune Adrian Vintilă.

 

Electrocasnicele consumă în stand-by

Specialistul în energie a mai spus și că, deși nu sunt o mare pagubă, aparatele uitate în priză atunci când suntem plecați aduc costuri în plus la facturi.

”Echipamentele electronice și electrocasnice lăsate în priză consumă energie electrică pentru că au senzori și tot felul de circuite care consumă. Din fericire. nu mai utilizăm aparate atât de vechi ca în trecut, majoritatea sunt deja eficiente energetic. Nu aș spune că este într-adevăr o tragedie dar da, și de acolo, dacă ne gândim la consumul național, kW cu kW adunat înseamnă o economie destul de mare la factura totală de energie electrică și la gradul de poluare. Când plec de acasă pe termen îndelungat sau într-un weekend, pentru a nu scoate fiecare aparat din priză, folosesc prelungitoarele cu butonul roșu, de unde opresc toate echipamentele. Lucrurile acestea sunt la îndemâna tuturor și trebuie doar să apelăm la ele și să ne intre în comportamentul de zi cu zi”, a mai spus Adrian Vintilă.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
Bună dimineața!
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri

pixel