Cererea de restituire trebuie însoţită de copiile documentelor de plată ale solicitantului şi va cuprinde următoarele elemente:
numele solicitantului;
codul de identificare fiscală;
domiciliul fiscal al solicitantului;
suma și natura creanței solicitate la restituire;
codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
datele de identificare ale organului fiscal central competent în a cărui administrare se află acesta;
motivul pentru care se solicită restituirea taxei, temeiul legal al solicitării și documente justificative, dacă este cazul.
După ce instituția verifică cererea trebuie să emită în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, dispoziția de restituire a sumelor.
Apoi, instituția înaitează o cerere la Trezoreria la care solicitantul este arondat. Dacă toate codițiile sunt îndeplinite, unitatea Trezoreriei care a încasat suma, întocmește în trei zile documentul de plată.
Mai departe, autoritatea sau instituția publică înaintează cererea, precum și dispoziția de restituire, în cel mult trei zile de la aprobare, unității Trezoreriei.
Unitatea Trezoreriei Statului care a încasat suma întocmeşte, în termen de trei zile de la primirea documentelor, documentul de plată prin care se transferă suma respectivă din contul de venituri al bugetului de stat în care a fost aceasta virată iniţial în contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.36.21.00 „Venituri ale bugetului de stat - Sume restituite aferente veniturilor încasate“.
În situaţia în care se constată existenţa unor obligaţii fiscale restante, inclusiv amenzi de orice fel şi alte creanţe bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal central competent, suma solicitată se restituie solicitantului numai după constatarea compensării cu obligaţiile sale restante, scop în care sunt emise și transmise - Decizia privind c ompensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume - în scopul efectuării operaţiunilor de compensare şi/sau restituire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...