Cum recuperezi banii de la stat şi cât ai de aşteptat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ghişeul.ro: Sunt doar 400 de primării înscrise în platformă. Acoperă 50% din populaţie, dar doar 400 de primării din 3000 şi ceva.
Ghişeul.ro: Sunt doar 400 de primării înscrise în platformă. Acoperă 50% din populaţie, dar doar 400 de primării din 3000 şi ceva.
Pentru a recupera banii plătiți în plus la stat trebuie în primul rând depusă o cerera de restituire la instituția la care s-a efectuat plata.

Cererea de restituire trebuie însoţită de copiile documentelor de plată ale solicitantului şi va cuprinde următoarele elemente:

  • numele solicitantului;

  • codul de identificare fiscală;

  • domiciliul fiscal al solicitantului;

  • suma și natura creanței solicitate la restituire;

  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;

  • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;

  • datele de identificare ale organului fiscal central competent în a cărui administrare se află acesta;

  • motivul pentru care se solicită restituirea taxei, temeiul legal al solicitării și documente justificative, dacă este cazul.

După ce instituția verifică cererea trebuie să emită în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, dispoziția de restituire a sumelor.

Apoi, instituția înaitează o cerere la Trezoreria la care solicitantul este arondat. Dacă toate codițiile sunt îndeplinite, unitatea Trezoreriei care a încasat suma, întocmește în trei zile documentul de plată.

Mai departe, autoritatea sau instituția publică înaintează cererea, precum și dispoziția de restituire, în cel mult trei zile de la aprobare, unității Trezoreriei.

Unitatea Trezoreriei Statului care a încasat suma întocmeşte, în termen de trei zile de la primirea documentelor, documentul de plată prin care se transferă suma respectivă din contul de venituri al bugetului de stat în care a fost aceasta virată iniţial în contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.36.21.00 „Venituri ale bugetului de stat - Sume restituite aferente veniturilor încasate“.

În situaţia în care se constată existenţa unor obligaţii fiscale restante, inclusiv amenzi de orice fel şi alte creanţe bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal central competent, suma solicitată se restituie solicitantului numai după constatarea compensării cu obligaţiile sale restante, scop în care sunt emise și transmise - Decizia privind c ompensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume - în scopul efectuării operaţiunilor de compensare şi/sau restituire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel