Cum s-a modificat plafonarea prețurilor la energie și apă caldă
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Plafonare și nu prea. Guvernul a emis un nou OUG pentru rectificarea plafoării
Plafonare și nu prea. Guvernul a emis un nou OUG pentru rectificarea plafoării
Persoanele fizice și cele juridice beneficiază de la începutul lunii aprilie 2022 și până la finalul lunii martie 2023 de o nouă plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. 

Însă la scurt timp după ce Guvernul a emis documentul s-a constatat că acesta conținea anumite greșeli care produceau un tratament discriminatoriu.

Pentru persoanele fizice, în noul document OUG 27/2022 care modifică OUG-ul greșit, se prevede că vor beneficia de un preț plafonat și producătorii de energie termică, respectiv clienții noncasnici care folosesc gaze naturale pe timp de vară pentru prepararea apei calde pe care o oferă ulterior persoanelor fizice - clienți casnici.

Astfel, clienții casnici ai producătorilor de energie termică vor beneficia și ei de pe urma plafonării prețurilor. Mai exact, și persoanele fizice care primesc apă caldă de la un sistem centralizat care folosește, la rândul lui, gaze naturale pentru a încălzi apă, vor avea mai puțin de plătit.

Acești producători de energie termică se vor alătura clienților casnici și celor noncasnici al cărui consum anual în 2021 a fost de maximum 50.000 MWh.

Paradoxurile plafonării prețurilor la energie. Expert: S-a ajuns la o absurditate

De asemenea, urmează să se clarifice căror operatori economici NU li se aplică plafonarea de maximum 1 leu/kWh al prețului pentru electricitate, respectiv a celor care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, precum și pentru celor a căror activitate specifică este producerea de energie electrică. Referința potrivit căreia prosumatorii nu sunt considerați producători de energie electrică va fi păstrată.

Totodată, proiectul de act normativ va introduce, printre altele, și o nouă sancțiune pentru furnizorii de electricitate și gaze naturale care nu respectă modalitatea, cuprinsul și instrucțiunile aferente procedurii de încărcare a datelor în vederea verificării și determinării sumelor solicitate a fi decontate de la bugetul statului. Amenda pentru nerespectarea a instrucțiunilor, a termenului de rectificare și redepunere a cererilor de decontate sau a declarațiilor pe propria răspundere va fi de 50.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel