Cum s-a modificat plafonarea prețurilor la energie și apă caldă

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Plafonare și nu prea. Guvernul a emis un nou OUG pentru rectificarea plafoării
Plafonare și nu prea. Guvernul a emis un nou OUG pentru rectificarea plafoării
Persoanele fizice și cele juridice beneficiază de la începutul lunii aprilie 2022 și până la finalul lunii martie 2023 de o nouă plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. 

Însă la scurt timp după ce Guvernul a emis documentul s-a constatat că acesta conținea anumite greșeli care produceau un tratament discriminatoriu.

Pentru persoanele fizice, în noul document OUG 27/2022 care modifică OUG-ul greșit, se prevede că vor beneficia de un preț plafonat și producătorii de energie termică, respectiv clienții noncasnici care folosesc gaze naturale pe timp de vară pentru prepararea apei calde pe care o oferă ulterior persoanelor fizice - clienți casnici.

Astfel, clienții casnici ai producătorilor de energie termică vor beneficia și ei de pe urma plafonării prețurilor. Mai exact, și persoanele fizice care primesc apă caldă de la un sistem centralizat care folosește, la rândul lui, gaze naturale pentru a încălzi apă, vor avea mai puțin de plătit.

Acești producători de energie termică se vor alătura clienților casnici și celor noncasnici al cărui consum anual în 2021 a fost de maximum 50.000 MWh.

Paradoxurile plafonării prețurilor la energie. Expert: S-a ajuns la o absurditate

De asemenea, urmează să se clarifice căror operatori economici NU li se aplică plafonarea de maximum 1 leu/kWh al prețului pentru electricitate, respectiv a celor care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, precum și pentru celor a căror activitate specifică este producerea de energie electrică. Referința potrivit căreia prosumatorii nu sunt considerați producători de energie electrică va fi păstrată.

Totodată, proiectul de act normativ va introduce, printre altele, și o nouă sancțiune pentru furnizorii de electricitate și gaze naturale care nu respectă modalitatea, cuprinsul și instrucțiunile aferente procedurii de încărcare a datelor în vederea verificării și determinării sumelor solicitate a fi decontate de la bugetul statului. Amenda pentru nerespectarea a instrucțiunilor, a termenului de rectificare și redepunere a cererilor de decontate sau a declarațiilor pe propria răspundere va fi de 50.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters

pixel