Cum s-a transformat economia Ucrainei în ultimii doi ani

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Oamenii nu renunță la micile lor afaceri / FOTO: Freepik
Oamenii nu renunță la micile lor afaceri / FOTO: Freepik
De la începutul invaziei ruse, sute de companii din sudul și estul Ucrainei au fost relocate în vestul țării.

„În ajunul invaziei, aveam 30 de angajați, 10 mașini de țesut și un carnet de comenzi asigurat pe trei luni”, își amintește Larysa Boden,  manager de afaceri din Kakhovka, un orășel din regiunea Herson capturat de ruși în prima zi a invaziei, scrie cotidianul economic Les Echos.

Coproprietară a Agro Focus LLC, cea mai mare fermă de sparanghel din Ucraina, Boden a început să producă și să vândă covoare personalizate în 2007, inițial pentru a oferi un venit regulat lucrătorilor sezonieri pe care i-a angajat. Compania, numită „Vandra Rugs”, este o inițiativă comună cu doi cetățeni suedezi Sia Attling și Maria Waddenberg Ulsson și numără printre clienții săi familia regală norvegiană.

În februarie 2022, la fel ca mii de alți antreprenori ucraineni, Boden a fost luată prin surprindere de invazia rusă și nevoită să-și mute compania în Kosiv, oraș situat nu departe de granița cu România. „Inițial, m-am gândit să mut producția în Moldova, dar nu mi s-a părut o decizie bună: sunt ucrainean și îmi doream să lucrez în continuare în Ucraina. »

Timp de câteva săptămâni, Boden și soțul ei au lucrat pentru a-și reface echipa de lucru, apoi pentru a-și recupera războaiele de țesut din Kakhovka ocupată. A fost un proces costisitor, îngreunat și mai mult de arbitrariul forțelor de ocupație: „Nu exista un coridor umanitar pentru evacuarea angajaților noștri, am fost nevoiți să plătim câteva sute de euro pentru fiecare om pentru a-l putea trece prin Crimeea, apoi Rusia și în cele din urmă Letonia. »

Potrivit site-ului opendatabot, aproape 8.000 de companii ucrainene și-au schimbat regiunile de la începutul invaziei. Potrivit unui raport recent al Universității de Economie din Kiev, 27,6% dintre companiile relocate au revenit deja la nivelul de activitate de dinainte de februarie 2022, iar 43,1% se așteaptă să își revină complet în următoarele luni. 

 

Program de asistență

 

Pentru a facilita acest proces de relocare, guvernul ucrainean a pus la punct un program specific de ajutor: la cerere, o companie care are sediul nu departe de prima linie a frontului poate beneficia de sprijinul statului pentru a selecta o nouă locație. Adică ajutor pentru mutarea întreprinderii pe noul amplasament, relocarea angajaților și recrutarea altora, facilități la achiziția de materii prime și găsirea de noi piețe de desfacere. 

Contactat de cotidianul economic „Les Echos”, Ministerul Economiei al Ucrianei asigură că 842 de companii au apelat deja de acest program, iar 667 dintre acestea și-au reluat activitatea. În majoritatea lor, este vorba despre firme din sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul.

 

Disparități regionale

 

„Nu am primit nimic de la guvern, dar am avut un sprijin extraordinar din partea comunității locale și a autorităților din Kosiv”, spune Boden. „Primarul orașului ne-a oferit spații gratuite și am primit și ajutor de la mai multe organizații internaționale precum USAid sau Consiliul Danez pentru Refugiați. »

În ciuda războiului, compania Vandra Rugs are acum aproximativ cincizeci de angajate, iar carnetul de comenzi este mereu plin. Dar relocarea a câteva mii de companii ar putea, pe termen lung, să amplifice disparitățile economice regionale, în timp ce distrugerile legate de invazie se concentrează în sudul și estul țării: conform raportului de la Universitatea de Economie din Kiev, doar 19% dintre companiile chestionate spun că intenționează să se întoarcă în cele din urmă în regiunea lor de origine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel