Cum se calculează factura la energie electrică de la 1 septembrie. Ioana Krekan (ENEL), informaţii pentru români

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
EXCLUSIV
Ioana Krekan, manager Activare și Facturare ENEL, a explicat cum se calculează factura la electricitate de la 1 septembrie.

Cum se calculeaza factura la electricitate de la 1 septembrie

"Așa cum știm începând cu 1 septembrie avem o nouă schemă de sprijin, practic ordonanța precedentă a fost modificată, iar acum, prețul pe care clientul îl plătește este din nou raportat la consumul pe care acesta l-a avut în 2021, mai exact, pentru un client care a avut în 2021 un consum de până la 100kW/lună prețul pe care îl va plăti va fi de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, în schimb pentru un client care în 2021 a avut o medie de consum lunară între 100 și 300kWh, lucrurile se schimbă, față de ordonanța precedentă, în cazul acestei categorii de clienți vor plăti până la consumul de 255kWh prețul de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus. Ceea ce avem peste 255kWh se va plăti fie la prețul din contract, fie ca sumă dintre costul de furnizare, costul de achiziție și toate celelalte tarife reglementate, am spus 'fie" deoarece se aplică 1 din cele 2, care este mai mic, practic care îl avantajează cel mai mut pe client.

Cum se calculează regularizările în special cele pe perioade mai lungi, la ce preț?

"Regularizarea consumului se consideră citirea reală din teren a operatorului de distribuție. Într-adevăr o factură de regularizare poate fi pe o perioadă mai lungă de timp, ce înseamnă mai lungă de timp? De la ultima citire de regularizare reală în teren a operatorului de distribuție până la cea din prezent. Această regularizare se poate întinde pentru o perioadă mai lungă, în cazul în care în această perioada mai lungă există modificări de preț, de condiții contractuale ale clienților, perioada aceasta va fi împărțită. Prețul aplicat va fi cel aferent perioadei din contract respective, asta înseamnă că dacă în momentul de față am o factură de regularizare pe o perioadă lungă de timp, nu înseamnă că prețul aplicat pe toată perioada va fi cel din prezent, nu! Această regularizare va fi împărțită pe luni și pentru fiecare lună se va aplica prețul pe care l-am avut în contract în perioada respectivă. Nu tarifăm, nu facturăm la prețul pe care îl avem astăzi valabil în contract.

Ce putem face pentru a NU mai avea diferențe între consumul facturat lunar și regularizare?

Recomandarea noastră este să transmitem indexul. Nu este o obligație legislativă, dar este o recomandare care de-a lungul timpului ne-a demonstrat atât nouă, cât și clienților noștri că este un lucru benefic. Ne ajută în primul rând în optimizarea costurilor. Transmițând indexul lunar, știu orientativ care ar fi valoarea facturată mai exact pe care eu o am lunar. De aici vine și recomandarea către clienții noștri de a-și transmite indexul lunar. De asemenea este important de menționat că fiecare client are un interval dedicat în care își poate transmite indexul și acest interval se regăsește pe a 3-a pagină a facturii în secțiunea transmitere index. Totodată pe lângă intervalul de transmitere index se regăsește și intervalul în care operatorul de distribuție poate efectua citirea de regularizare pentru a-i asigura accesul", a explicat Ioana Krekan, manager Activare și Facturare ENEL.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel