Cum se poate amâna plata ratelor. Normele metodologice, publicate în MO
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Au fost publicate normele de aplicare pentru OUG ce permite amânarea ratelor
Au fost publicate normele de aplicare pentru OUG ce permite amânarea ratelor
Ordonanța de urgență a Guvernului 37/2020, care permite amânarea plății ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice, pe o perioadă de până la nouă luni, se completează de astăzi și cu normele de aplicare după ce au fost publicate în Monitorul Oficial.

Pentru a putea fi aplicată efectiv această ordonanță mai sunt nedesare doar o serie de formulare, modele de documente, printr-un ordin al ministrului finanțelor, în cinci zile de acum înainte.

„Prin derogare (...), obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (30 martie 2020 - n. red.), se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020”, amintește avocatnet.ro. Normele publicate azi tratează distinct, pe capitole, creditele acordate persoanelor fizice și pe cele acordate companiilor și altor categorii de debitori.

Perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare a plății ratelor o stabilește datornicul, putând fi cuprinsă între o lună și cel mult nouă luni, fără a putea fi depășită însă data de 31 decembrie 2020.

Cei care pot beneficia de această facilitate sunt persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, profesiile liberale și cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei și persoanele juridice din contractele de credit, respectiv leasing, cu excepția instituțiilor de credit.

Nu beneficiază de această ordonanță cei care sunt deja restanțieri adică cei care au restanțe la data de 16 martie 2020 și nu le-au achitat încă până la data solicitării suspendării plății următoarelor rate.

Citește și: MFP: Declarație pe propria răspundere este suficientă pentru amânarea ratelor

O altă categorie care nu pot beneficia de facilitatea aceasta sunt cei care au contractat credite după această dată nici cei cărora le-a fost declarată scadența anticipată și nici cei care au avut scadența ultimei rate la 30 martie.

Contractele pentru care se pot amâna ratele sunt: contractele de credit pentru consumatori, cele pentru cumpărarea de bunuri imobile și cele de leasing. În categoria creditelor ipotecare se încadrează și creditele acordate prin programul Prima Casă.

Cererile vor putea fi depuse prin poșta clasică, prin e-mail dar și chiar telefonic, dar numai în 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, respectiv la data de 14 mai 2020.

„Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. În cazul în care debitorul nu poate transmite cererea prin unul dintre mijloacele enumerate (...), acesta o poate formula pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat care va fi anunțat de către fiecare creditor pe pagina sa de internet, situație în care creditorul are obligația înregistrării convorbirii”, dispune ordonanța.

În ceea ce privește dobânzile, ordonanța stabilește că cele aferente perioadei de suspendare se vor capitaliza la soldul creditului existent la finalul perioadei, adică dobânzile se vor adăuga sumelor de plată de la sfârșitul lunilor în care plata ratelor a fost amânată. Sumele rezultate în urma capitalizării se vor plăti eșalonat până la noua dată de valabilitate a contractului de credit, ce include și perioada de amânare a plății ratelor.

Fac excepție de la această regulă împrumuturile imobiliare, dobânzile pentru acestea calculându-se potrivit prevederilor contractului de credit și reprezentând o creanță pentru care dobânda este zero, plata creanței urmând să fie făcută eșalonat, timp de 60 de luni, adică în doi ani și jumătate. Acest lucru se întâmplă, după cum și consultantul fiscal Adrian Bența subliniază într-un comunicat primit de redacția noastră, pentru a nu se datora dobândă la dobândă.

Firmele vor putea amâna ratele numai dacă și-au întrerupt total sau parțial activitatea, din cauza deciziilor luate de autorități în perioada stării de urgență iar acestea vor trebui să obțină și un certificat de stare de urgență de la Ministerul Economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel