Cum vrea Rusia să stabilească prețul minim la petrol
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rușii, nemulțumiți de plafonarea prețului barilului de petrol / Foto: freepik.com
Rușii, nemulțumiți de plafonarea prețului barilului de petrol / Foto: freepik.com
Rusia ia în considerare stabilirea unui preț minim pentru vânzările sale internaționale de petrol, ca răspuns la plafonul stabilit săptămâna trecută de țările G-7.

Moscova ia în considerare fie impunerea unui preț fix pentru baril, fie stipularea unor reduceri maxime față de reperele internaționale la care pot fi vândute, potrivit a doi oficiali familiarizați cu acest plan.

Nu există încă vizibilitate cu privire la care ar putea fi nivelul exact, iar dacă se va materializa, comercianții se vor concentra pe faptul dacă este peste nivelul plafonului, sau confortabil sub acesta. Nivelul ar fi important, deoarece companiile care doresc să aibă acces la asigurări standard din industrie și la alte servicii cheie ale Grupului celor Șapte pot face acest lucru doar dacă plătesc 60 de dolari pe baril sau mai puțin. Petrolierele grecești ar fi, de asemenea, în afara limitelor pentru achizițiile de mărfuri peste plafon.

În joc se află aprovizionarea globală cu țiței și o sursă cheie de venituri pentru Moscova. G-7 speră că, prin stabilirea unui plafon, barilul rusesc va continua să curgă, dar la un preț care să priveze Kremlinul de finanțarea războiului din Ucraina. 

Rusia urmărește să ofere un mecanism transparent de stabilire a prețurilor pentru cumpărătorii țițeiului său, aderând la o abordare bazată pe piață pentru a contracara plafonul, a declarat unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile nu sunt încă publice. Kremlinul nu dorește să antagonizeze statele neutre care îi cumpără țițeiul prin exercitarea de presiuni asupra lor prin măsuri care nu țin de piață, a spus persoana respectivă. 

Reducere maximă

Una dintre abordări are în vedere stabilirea unui discount maxim al petrolului rusesc față de referințele globale, pe care producătorii de țiței ai națiunii nu vor avea voie să îl depășească la vânzare, au spus persoanele sursele citate.

Discountul ar urma să fie revizuit în mod regulat pe baza situației de pe piața globală a energiei, au mai spus aceștia.

Cealaltă opțiune ar fi stabilirea unui preț fix, de asemenea revizuit în mod regulat, au explicat sursele, adăugând că guvernul încă își evaluează răspunsul.

Vicepremierul Alexander Novak a declarat marți că orice instrument anti-capacități pe care Rusia îl va folosi va fi adoptat până la sfârșitul anului, sugerând că nu există nicio grabă pentru a răspunde. 

Ministerul Energiei s-a referit la declarațiile recente ale lui Novak privind răspunsul Rusiei la plafonarea prețului petrolului în Occident. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia încă lucrează la răspunsul său la decizia de plafonare a occidentului.

Kremlinul pregătește un decret prezidențial care va interzice companiilor rusești și tuturor comercianților care cumpără petrolul națiunii să îl vândă oricui participă la plafonarea prețurilor, a declarat luna trecută o persoană care are cunoștință despre acest subiect.

Înalți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au declarat în numeroase rânduri că țara nu va respecta plafonul, argumentând că acesta nu se bazează pe piață și ar putea avea consecințe grave asupra echilibrului dintre cerere și ofertă la nivel global.

Rusia va opri livrările de țiței către orice client care aderă la plafonul de preț și este pregătită să își reducă temporar producția de petrol, dacă va fi necesar, a reiterat Novak la începutul acestei săptămâni.

Citește și:

Dumitru Chisăliță: Moscova a gasit un mare cumpărător al petrolului său, Arabia Saudită

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a făcut o analiză exhaustivă a embargoul pentru țițeiul rusesc în UE și plafonarea prețului petrolului rusesc transportat pe mare și CF. Expertul spune că aceste lucruri vor aduce schimbări majore în întreaga lume atât sub aspectul continuării rescrierii hărții energetice a lumii, cât și sub aspectul schimbărilor care probabil se vor declanșa în toate taberele.

Chiar dacă aparent producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel