Cumpărare de vechime. Modificarea majoră dorită de români - proiect în Parlament
Autor: DCBusiness Team | 28 Martie 2023, 17:04
Se modifică condițiile de cumpărare a vechimii
Se modifică condițiile de cumpărare a vechimii
La Senat se află în dezbatere o propunere legislativă care va produce modificări importante în privința Ordonanţei de urgenţă a Guvermdui nr.163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr.168/2021.

În expunerea de motive a modificării se spune că în timp ce economia a revenit în 2021, după o scădere bruscă în 2020, au apărut noi provocări economice şi sociale odată cu războiul din Ucraina şi creşterea preţurilor la energie şi alimente. 

Astfel, creşterea preţurilor la energie a provocat cele mai mari rate ale inflatiei din ultimul deceniu şi a atras după sinc o creştere galopantă a costurilor suportate de populaţie. 

Aceste creşteri de costuri absorb o mare parte din venitul disponibil şi din economiile acumulate ale populației, afectând mult mai grav persoanele cu venituri mici şi medii.

În contextul scăderii puterii de cumpărare a populatiei pe fondul creşterii preturilor la energie, termenul de 1 septembrie 2023 până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă în condiţiile legii este insuficient în actualul context socio-economic. 

Astfel, se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acelor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferenţele de contribuţie necesare, astfel încât să evităm situaţia nedreaptă în care ani de contribuţii din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporţional cu perioada contributivă. 

Prelungirea termenului

În expunerea de motive se spun e că în urma implementării Planul Naţional de Redresare şi Rezilieng (PNRR) destinat să ajute România până în 2026 să treacă peste criza economică şi să sprijine întreprinderile şi persoanele aflate în dificultate este de aşteptat ca economia şi puterea de cumpărare a cetaţenilor să îşi revină treptat. Totodată, măsura de completare a stagiului de cotizare în limita maximă a 6 ani la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare. 

Inițiatorii spune că prin această propunere Iegislativă se are în vedere extinderea măsurilor Ordonanţei de urgenţă a Guvermdui nr.163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr.168/2021, în ceea ce priveşte termenul până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, de la 1 septembrie 2023 la 1 septembrie 2026. 

Totodată, pentru a asigura flexibilitate în privinţa plății contribuţiei în baza contractului de asigurare socială, se propune ca acesta să prevadă posibilitatea plății eşalonate şi în tranşe inegale, nu doar în tranşe lunare, aşa cum este stipulat în prezent. 

Atragem atenția că pentru a se aplica această nouă modificare este necesar ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial,

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe