Cumpărare de vechime. Modificarea majoră dorită de români - proiect în Parlament
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Casa de pensii
Casa de pensii
La Senat se află în dezbatere o propunere legislativă care va produce modificări importante în privința Ordonanţei de urgenţă a Guvermdui nr.163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr.168/2021.

În expunerea de motive a modificării se spune că în timp ce economia a revenit în 2021, după o scădere bruscă în 2020, au apărut noi provocări economice şi sociale odată cu războiul din Ucraina şi creşterea preţurilor la energie şi alimente. 

Astfel, creşterea preţurilor la energie a provocat cele mai mari rate ale inflatiei din ultimul deceniu şi a atras după sinc o creştere galopantă a costurilor suportate de populaţie. 

Aceste creşteri de costuri absorb o mare parte din venitul disponibil şi din economiile acumulate ale populației, afectând mult mai grav persoanele cu venituri mici şi medii.

În contextul scăderii puterii de cumpărare a populatiei pe fondul creşterii preturilor la energie, termenul de 1 septembrie 2023 până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă în condiţiile legii este insuficient în actualul context socio-economic. 

Astfel, se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acelor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferenţele de contribuţie necesare, astfel încât să evităm situaţia nedreaptă în care ani de contribuţii din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporţional cu perioada contributivă. 

Prelungirea termenului

În expunerea de motive se spun e că în urma implementării Planul Naţional de Redresare şi Rezilieng (PNRR) destinat să ajute România până în 2026 să treacă peste criza economică şi să sprijine întreprinderile şi persoanele aflate în dificultate este de aşteptat ca economia şi puterea de cumpărare a cetaţenilor să îşi revină treptat. Totodată, măsura de completare a stagiului de cotizare în limita maximă a 6 ani la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare. 

Inițiatorii spune că prin această propunere Iegislativă se are în vedere extinderea măsurilor Ordonanţei de urgenţă a Guvermdui nr.163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr.168/2021, în ceea ce priveşte termenul până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, de la 1 septembrie 2023 la 1 septembrie 2026. 

Totodată, pentru a asigura flexibilitate în privinţa plății contribuţiei în baza contractului de asigurare socială, se propune ca acesta să prevadă posibilitatea plății eşalonate şi în tranşe inegale, nu doar în tranşe lunare, aşa cum este stipulat în prezent. 

Atragem atenția că pentru a se aplica această nouă modificare este necesar ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial,

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul câștigă teren, aurul se ieftinește

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Reguli stricte pentru recuperatorii de credite

În urma adoptării OUG 15/2024, debitorii care au...

Premier Energy debutează pe Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucureşti găzduieşte marţi deschiderea...

Seceta își spune cuvântul: Prețul grâului a explodat

Totul este pe dos! Unde este nevoie de umiditate este...

Ambițiile producătorului de încălțări ”uzate” Golden Goose

Brandul italian al pantofilor de lux vrea să pășească...

Află cum cântarele industriale fac diferența în afacerea ta

Cântarele industriale reprezintă o componentă esențială...

Tensiuni în coaliţie pe seama majorării salariului minim

Decizia Executivului de majorare a salariului minim pe...

Cum vrea România să atragă turişti din China

România se promovează la ITB China pentru a atrage...

Cursul BNR. Leul începe săptămâna fără o direcție anume

Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...

Acțiunile europene au crescut ușor la început de săptămână

Acțiunile europene au închis luni în ușoară creștere,...


pixel