Cumpărarea vechimii, prelungită până în 2026
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul are în vedere prelungirea termenului până la care se prelungește termenul până la care se va putea cumpăra vechime în muncă pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Măsura, inițiată printr-o propunere legislativă, urmărește modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, în vederea prelungirii acestui termen de la 1 septembrie 2023 la 1 septembrie 2026.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii printr-un contract de asigurare socială, pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și, după caz, pentru completarea venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020 a introdus posibilitatea ca persoanele care nu sunt pensionari să poată plăti contribuțiile de asigurări sociale pentru perioade de până la 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare socială, în care nu au realizat stagiu de cotizare (cumpărarea vechimii).

Legea nr. 168/2021 a extins termenul până la 1 septembrie 2023 pentru încheierea acestor contracte. Însă, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente și a inflației ridicate, se consideră că acest termen este insuficient pentru a asigura incluziunea socială a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de cotizare necesare pentru obținerea pensiei.

Modificările avute în vedere

Noua propunere legislativă vizează extinderea termenului până la 1 septembrie 2026, oferind astfel un interval mai lung de timp pentru ca persoanele interesate să își completeze stagiul de cotizare. De asemenea, propunerea introduce flexibilitatea în privința plății contribuției, permițând achitarea acesteia în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, până la termenul stabilit.

Beneficiile unei astfel de măsuri sunt multiple. Unul este cel al creșterii numărului asiguraților în sistemul public de pensii, facilitând accesul la pensie pentru persoanele care nu au avut calitatea de asigurat și care optează să plătească contribuțiile pentru perioade anterioare. Un grup vizat în mod special sunt cetățenii români din diaspora, care se întorc în țară la pensie și nu pot echivala complet perioadele de muncă din străinătate.

Facilitarea întoarcerii acestor persoane poate contribui la repopularea parțială a satelor, la reunirea familiilor și la susținerea economiei locale. În plus, calitatea de pensionar asigură accesul la servicii medicale esențiale, contribuind la îmbunătățirea calității vieții.

Impact benefic pentru buget

Achitarea contribuției de asigurări sociale ar genera venituri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale de stat. Estimările indică faptul că, dacă 50.000 de persoane ar opta pentru achitarea contribuțiilor în perioada 1 septembrie 2023 - 31 august 2026, veniturile suplimentare ar putea ajunge la 450 de milioane de lei anual. Aceste contribuții ar contribui la refacerea echilibrului bugetar și la susținerea fondului de pensii.

Așadar, propunerea legislativă privind extinderea termenului pentru încheierea contractelor de asigurare socială este supusă dezbaterii și adoptării. Aceasta urmărește să ofere siguranță și un calendar previzibil de plată pentru cetățenii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare, contribuind astfel la echitatea și sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene offshore / Foto: Freepik
Lan de floarea soarelui / Foto: Freepik
Card bancar / sursa foto: Freepik.com
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Cosmin Marinescu
Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia
 Microsoft
Istanbul
iPhone
Agenție BRD

Alertă BRD. Mesajul băncii pentru clienții săi

Clienții BRD au primit o avertizarea din partea băncii...

Turbină / FOTO: Unsplash
Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Plată / Foto: Freepik

Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa

Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret...

Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024

Toyota pune capăt parteneriatului cu Jocurile Olimpice

Este o decizie luată după Jocurile Olimpice de la Paris. 

Fabrică de cip-uri

Londra naționalizează o fabrică de semiconductori strategică

O tranzacție evaluată la 20 de milioane de lire sterline. 

Topitorie de cupru

Drumul anevoios al tranziției industriei miniere către cupru

Marile companii miniere se străduiesc să găsească un...

Inflație / FOTO: Freepik

Vești bune din SUA privind inflația, care rămâne o provocare

Elementul care ar putea da totul peste cap în această...

Vreme instabilă
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash

pixel