Cumpărarea vechimii, prelungită până în 2026

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul are în vedere prelungirea termenului până la care se prelungește termenul până la care se va putea cumpăra vechime în muncă pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Măsura, inițiată printr-o propunere legislativă, urmărește modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, în vederea prelungirii acestui termen de la 1 septembrie 2023 la 1 septembrie 2026.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii printr-un contract de asigurare socială, pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și, după caz, pentru completarea venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020 a introdus posibilitatea ca persoanele care nu sunt pensionari să poată plăti contribuțiile de asigurări sociale pentru perioade de până la 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare socială, în care nu au realizat stagiu de cotizare (cumpărarea vechimii).

Legea nr. 168/2021 a extins termenul până la 1 septembrie 2023 pentru încheierea acestor contracte. Însă, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente și a inflației ridicate, se consideră că acest termen este insuficient pentru a asigura incluziunea socială a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de cotizare necesare pentru obținerea pensiei.

Modificările avute în vedere

Noua propunere legislativă vizează extinderea termenului până la 1 septembrie 2026, oferind astfel un interval mai lung de timp pentru ca persoanele interesate să își completeze stagiul de cotizare. De asemenea, propunerea introduce flexibilitatea în privința plății contribuției, permițând achitarea acesteia în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, până la termenul stabilit.

Beneficiile unei astfel de măsuri sunt multiple. Unul este cel al creșterii numărului asiguraților în sistemul public de pensii, facilitând accesul la pensie pentru persoanele care nu au avut calitatea de asigurat și care optează să plătească contribuțiile pentru perioade anterioare. Un grup vizat în mod special sunt cetățenii români din diaspora, care se întorc în țară la pensie și nu pot echivala complet perioadele de muncă din străinătate.

Facilitarea întoarcerii acestor persoane poate contribui la repopularea parțială a satelor, la reunirea familiilor și la susținerea economiei locale. În plus, calitatea de pensionar asigură accesul la servicii medicale esențiale, contribuind la îmbunătățirea calității vieții.

Impact benefic pentru buget

Achitarea contribuției de asigurări sociale ar genera venituri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale de stat. Estimările indică faptul că, dacă 50.000 de persoane ar opta pentru achitarea contribuțiilor în perioada 1 septembrie 2023 - 31 august 2026, veniturile suplimentare ar putea ajunge la 450 de milioane de lei anual. Aceste contribuții ar contribui la refacerea echilibrului bugetar și la susținerea fondului de pensii.

Așadar, propunerea legislativă privind extinderea termenului pentru încheierea contractelor de asigurare socială este supusă dezbaterii și adoptării. Aceasta urmărește să ofere siguranță și un calendar previzibil de plată pentru cetățenii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare, contribuind astfel la echitatea și sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?

pixel