Cumulul tichetelor de masă cu indemnizația de hrană. În ce caz este posibil
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
O femeie face cumparaturi
O femeie face cumparaturi
Tichetele sunt reglementare prin Legea 165/2018 și de normele sale metodologice de aplicare.

Așadar, potrivit legii menționate, pentru cei care sunt angajați cu un contract individual de muncă cu timp parțial dar și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de baza.

Pentru cei pentru care nu se poate stabili funcția de baza, beneficiarul biletelor de valoare alege, în scris, angajatorul care îi va acorda biletele de valoare, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată. În cazul tichetelor de masă, prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
 
Potrivit art. 31 din Legea 165/2018 se spune că:
 
”(1)Tichetele de masă și voucherele de vacanță prevăzute de prezenta lege nu se acordă personalului care beneficiază de indemnizație de hrană și de indemnizație de vacanță potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”.

Așadar, tichetele de masă se acordă doar la locul unde salariatul are funcția de baza.

La același articol (31) se reglementează și interdicția de acordare și a tichetelor de masă și a indemnizației de hrană cumulat dar numai în cazul salariaților din sistemul de stat.

În privința angajatorilor privați, ceea ce contează este salariatul să dețină funcția de baza la angajatorul care acordă tichete.

Citește și: 

Valoare acestor tichete se majorează la 380 de lei

Decizia de majorare a valorii acestor tichete a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Este vorba despre tichetele culturale a căror valoare a fost majorată la suma de maximum 190 de lei/ luna, respectiv 380 de lei/eveniment, începând din septembrie. Ordinul privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Majorarea se aplică până în luna martie 2023 inclusiv. Până acum, valoarea unui tichet cultural era de 170 lei/luna, respectiv 350 lei/eveniment. 

Astfel, Ordinul prevede

"Art. 1. — (1) Pentru semestrul II al anului 2022, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 190 de lei/luna, respectiv de maximum 380 de lei/eveniment.

(2) Valoarea nominală stabilită la alin. (1) se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023", se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Unde pot fi folosite tichetele culturale

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale, cum ar fi:

abonamente sau bilete la spectacole

concerte

muzee

festivaluri

târguri și expoziții

parcuri tematice

cărți, manuale școlare

albume muzicale, filme etc.

Începând din luna februarie a acestui an, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card, iar cele emise pe hârtie până la 31 ianuarie 2022 pot fi folosite în continuare până la expirarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel