Cutremur în România vineri după-amiază

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Seismograf / FOTO: Freepik
Seismograf / FOTO: Freepik
Toate informațiile legate de acest eveniment au fost publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-a produs vineri, 20 octombrie 2024, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Evenimentul, care a avut loc la ora 13:03, a fost înregistrat la o adâncime de 131,4 kilometri, conform datelor INCDFP.

Adâncime considerabilă 

Seismul a fost situat la o adâncime mare, de peste 130 de kilometri, caracteristică cutremurelor din zona seismică Vrancea. Această adâncime ridicată contribuie, de regulă, la distribuirea mai largă a undelor seismice, chiar și atunci când magnitudinea este una scăzută, așa cum s-a întâmplat și de această dată. Deși efectele la suprafață au fost reduse, vibrațiile ar fi putut fi resimțite ușor în apropierea epicentrului.

Potrivit specialiștilor, cutremurele la asemenea adâncimi nu cauzează, în general, pagube materiale semnificative. Cu toate acestea, ele pot fi percepute în orașele din proximitatea epicentrului, iar în acest caz, zonele aflate la distanțe de până la 80 de kilometri au fost vizate.

Orașele apropiate de epicentru

Conform datelor INCDFP, cutremurul a avut epicentrul localizat în apropierea unor orașe importante din centrul și estul României. Cele mai apropiate orașe de epicentru au fost Buzău, situat la 54 de kilometri nord-vest, și Focșani, la 56 de kilometri vest. Alte orașe aflate relativ aproape au fost Sfântu-Gheorghe, la 63 de kilometri sud-est de epicentru, și Brașov, la 69 de kilometri est. Chiar și orașul Ploiești, aflat la 78 de kilometri nord-est, a intrat în raza de distribuție a undelor seismice.

Activitatea seismică în luna octombrie

Cutremurul de vineri este doar unul dintre cele 21 de evenimente seismice înregistrate pe teritoriul României în această lună, conform datelor centralizate de INCDFP. Cel mai puternic cutremur din octombrie a avut o magnitudine de 4,2 și s-a produs pe 4 octombrie în județul Vrancea, cunoscut ca fiind cea mai activă zonă seismică din țară.

Chiar dacă aceste seisme nu au avut o magnitudine semnificativă, frecvența cu care se produc reflectă o activitate seismică constantă, specifică României, în special regiunii Vrancea. Seismele de mici dimensiuni nu au un impact puternic asupra infrastructurii, dar ele reamintesc locuitorilor necesitatea de a fi pregătiți pentru cutremure mai mari, caracteristice acestei zone.

Cel mai mare cutremur din 2024

Anul 2024 a adus până acum un singur cutremur major pe teritoriul României, în județul Gorj, cu o magnitudine de 5,7 grade, produs în luna februarie. Acest seism a fost semnificativ atât prin magnitudine, cât și prin localizarea sa, deoarece zona Gorj nu este recunoscută în mod obișnuit pentru activitatea seismică de intensitate mare.

În ciuda faptului că majoritatea cutremurelor importante se produc în Vrancea, acest eveniment din Gorj a arătat că România este vulnerabilă la mișcări tectonice în mai multe regiuni, chiar și în zone unde, istoric, cutremurele sunt mai rare. Astfel, cutremurul din Gorj rămâne, până în prezent, cel mai intens eveniment seismic înregistrat anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel