Dacă Putin atacă, alte țări îi vor urma exemplu! Va fi un HAOS de NEDESCRIS

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Oare ce pune, cu adevărat, la cale Vladimir Putin, doar el știe / Foto: Arhivă
Oare ce pune, cu adevărat, la cale Vladimir Putin, doar el știe / Foto: Arhivă
Poate că Vladimir Putin planifică o invazie la scară largă, cu trupe care să avanseze adânc în Ucraina pentru a cuceri capitala și a răsturna guvernul. Sau ar putea încerca să anexeze încă un teritoriu în estul Ucrainei pentru a conecta Rusia cu peninsula ucraineană Crimeea, confiscată în 2014. Sau poate dorește un mic război, în care Rusia ar trebui să-i "salveze" pe separatiștii din Donbass, susținuți de Kremlin, de atrocitățile Ucrainei și, în același timp, să slăbească forțele armate ale acesteia din urmă.

Oricare ar fi scenariile care se pun la cale la Kremlin, o invazie reușită a Rusiei în Ucraina ar crea un precedent politic destabilizator. Ordinea mondială se bazează pe norma conform căreia nimeni nu poate redesena granițele altor țări prin forța militară. Când Irakul a invadat Kuweitul în 1990, o coaliție internațională condusă de America a dat afară armata lui Saddam. 

Datorită arsenalului nuclear de care dispune, Putin s-a ales deja cu anexarea Crimeei. Iar dacă va pune mâna pe o mare parte din teritoriul ucrainean, este greu de crezut că, brusc, va considera că este momentul potrivit să facă pace cu NATO, este de părere publicația The Economist.

Dimpotrivă, nu este deloc exclus ca, dacă tot are trupe în că dorească să "simtă" principiul NATO de apărare colectivă, conform căruia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. Nu numai că va profita cu plăcere de această ocazie pentru a "bate cu pumnul în masă" și pentru a testa angajamentul Americii față de Europa, dar va miza și pe demonizarea inamicului din străinătate pentru a justifica duritatea politicilor sale interne.

Alți potențiali agresori vor privi și vor băga la cap. Probabilitatea unei invazii chineze în Taiwan va crește fără îndoială. Guvernele iranian și sirian se vor simți împuternicite să recurgă la violență fără riscuri pentru ele însele. Dacă adevărul ar fi fost întotdeauna de partea celui mai puternic, ar fi trebuit să se războiască pentru fiecare graniță disputată de pe planetă.

Citește și Kievul știe când se va termina AGRESIUNEA rusă. Declarație oficială

În fața unui risc atât de important, Occidentul trebuie să răspundă în trei feluri: descurajare, continuarea negocierilor și pregătire. Pentru a-l domoli pe Putin, puterile occidentale - în special Germania - trebuie să lase deoparte ambiguitățile, să formeze un front unit și să arate clar că sunt pregătite să plătească prețul impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei și să îi sprijine pe ucrainenii gata să se opună armatei de ocupație. 

Între timp, diplomații ar trebui să continue negocierile, să caute un teren comun (să zicem în privința controlului armelor) și să insiste asupra unor concesii salutare, pe care Putin și presa pe care o controlează ar putea să le accepte. Europa ar trebui, la rândule ei, să se pregătească pentru următoarea criză, clarificând faptul că viitoarea trecere la surse alternative de energie va reduce dependența de gazul rusesc prin stocarea combustibilului, diversificarea și energia nucleară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR

pixel