Daniel Zamfir: Cîțu, Ghinea și Popescu au dezechilibrat sistemul energetic național în cunoștință de cauză
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Daniel Zamfir / Foto: Rudolf Andreescu
Daniel Zamfir / Foto: Rudolf Andreescu
EXCLUSIV
După creșterea alarmantă a prețului la energie pe piața de echilibrare și aproape două săptămâni de caniculă, România s-a trezit că nu produce destulă energie electrică pentru a-și satisface consumul intern.

Pentru a afla ce se întâmplă mai departe și dacă se poate renegocia cu Uniunea Europeană redeschiderea unor termocentrale pe cărbune și amânarea închiderii altor unități, DCBusiness l-a abordat pe senatorul Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir a spus că: ”Trebuie să se poată. Dacă aduceți aminte, în urmă cu mai bine de 2 ani de zile, eu ceream imperios ministrului Energiei de atunci, Virgil Popescu, să facă lucrul ăsta. A venit în România doamna Celine Gauer, cea care negociază PNRR-ul cu România. Personal i-am solicitat lucrul ăsta. România nu-și permite să închidă capacități electrice, capacități de producere de energie electrică în bandă fără să pună nimic în loc. Asta a fost o tâmpenie fără margini pe care au făcut-o atunci cei care au negociat PNRR-ul pentru România. Și aici mă refer la domnul Cîțu, la domnul Ghinea și la domnul Popescu”.

Senatorul a mai spus revoltat că: ”Nu știu ce poți să ai în cap ca să faci așa ceva. Eu mă gândesc și la sabotarea sistemului energetic național.  Deoarece, tu, Virgil Popescu, știai foarte bine că nu poți înlocui energia electrică produsă în bandă cu energia produsă temporar, cum este ce cea solară și eoliană. Ori numai pe vremea lui Popescu s-au închis 1700 de megawați din 3900 fără să pui nimic în loc. Atenție! Fără să pui nimic în loc” și a continuat spunând că: ”Eu sunt de acord cu decarbonizare dar nu poți să faci decarbonizare într-un proces accelerat, fără, repet, să pui nimic în loc. Uitați-vă ce face Germania, uitați-vă ce face Polonia! Și-au negociat un calendar de renunțare la cărbune, un calendar fezabil, unul care să nu ducă la închidere de capacități”.

Termocentrala de la Paroșeni

Politicianul a amintit de perioada din pandemie când: ”Germania, în criza energetică, și-a redeschis capacități pe cărbune, a demolat un parc eolian ca să exploateze de acolo cărbune și cărbunele pe care îl exploata Germania, lignitul de acolo, era mult mai de proastă calitate decât avem noi în Valea Jiului”, a spus Zamfir care a adăugat: ”Și apropos de Valea Jiului! E o rușine să avem o termocentrală la Paroșeni, care este retehnologizată cu japonezii, care îndeplinește absolut toate condițiile de mediu și să funcționeze o zi sau două pe săptămână. Asta s-a întâmplat pentru că un ministru iresponsabil ca Virgil Popescu a făcut praf sistem energetic național. În acest caz nu putem discuta la modul că ”Domnule, haideți să închidem o termocentrală și îi dăm drumul când avem nevoie”! Nu, nu e ca o mașină pe care o bagi în garaj și o scoți când ai nevoie de ea”, a comentat ironic acesta.

Citește și: Bulgaria și România au iar cel mai mare preț la energie electrică

Zamfir a arătat că: ”Marea problemă pe care o are astăzi sistemul energetic național și mă refer cu precădere la ce înseamnă partea de cărbune, adică Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara, este că profesioniștii au plecat din sistem și atunci, nemaiavând oameni pregătiți care să gestioneze acele grupuri energetice, ai o mare problemă acum când iată că ministrul Burdujan  vrea să alerge după fiecare kilowatt. Păi Popescu a închis 1700, pentru numele lui D-zeu! Omul ăsta a fost un iresponsabil iar acum e ironic și îndeamnă lumea să dea drumul la aerul condiționat că nu e nicio problemă! Păi când tu ai închis, repet, 1700 de megawați în 3 ani fără să pui nimic în loc, cum nu e nicio problemă?”.

Daniel Zamfir a mai spus că România până acum a avut noroc cu iernile blânde: ”Dar acum, iată, ne-a lovit vara. Ce să vezi? Până la urmă, pentru erorile astea pe care le faci n-ai cum să nu plătești, pentru că, așa cum am spus, cu sistemul energetic național nu te joci”.

Senatorul a amintit și faptul că la momentul negocierii PNRR ”Transelectrica a transmis un document în care i-a avertizat pe Cîțu și pe Ghinea să nu închidă capacitățile pe cărbune pentru că vor dezechilibra sistemul energetic național, un document de care aceștia nu au ținut cont, repet în ciuda avertismentului specialiștilor. așadar au făcut-o în perfectă cunoștință de cauză. Revin, Transelectrica în adresa oficială a spus ”sub nicio formă nu închideți  grupul trei Rovinari și cinci Turceni pentru că dezechilibrat sistemul energetic național”.  Cu toate astea, lucrul ăsta s-a făcut! Deci, în afară de incompetență, eu cred că aici putem vorbi și de intenție, este sabotarea interesului economiei naționale, fără doar se poate! Nimeni nu le-a cerut să le închidă! Nu te obligă Europa să închizi până în 2030! Tu ai închis? Cine ți-a făcut calendarul? Nu ți-a impus Europa calendarul de închidere a grupului energetice, te-ai dus tu cu el pe masă? Iar acum, sigur că da, suntem disperați văd, să redeschidem niște grupuri pe la Turceni și Rovinari”.

Politicianul a continuat arătând că: ”Acum suntem disperați să scoatem cărbune din Valea Jiului ca să punem în termocentrala de la Paroșeni. Ori asemenea asemenea situații pe care să le traversăm sunt inacceptabile. Repet, când vorbim de sistemul energetic național nu te joci. Și ce este poate și mai strigător la cer este că România este una din țările din Europa care are resurse.  Polonezii importă cărbune din Noua Zeelandă. De ce nu putem scoate noi cărbune și să vindem polonezilor? Ok, ne ținem de un anumit plan de decarbonizare, dar să exploatăm cărbune, să-l urcăm în vagoane, să dăm polonezilor că e mult mai ieftin la noi decât din Noua Zeelandă, de ce nu facem asta?”, se întreba Zamfir.

Senatorul a mai atras atenția asupra unui alt aspect la fel de îngrijorător: ”În tot mandatul ăsta de 4 ani de zile a lui Popescu, și acum Burduja, nu au reușit să prezinte strategia energetică națională. Să știi ce ai de făcut de acum încolo. Repet! Nu este o joacă, nu se compară nici măcar strategia de construire de autostrăzi! Când ai intrat în blackout, s-a terminat. Repet, ce au făcut oamenii ăștia poate fi foarte ușor încadrat la sabotarea economiei naționale”, a conchis senatorul Daniel Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu în timpul întâlnirii cu minerii de la Crucea
Secetă / Foto: Apele Române
Bursa de Valori București
Eoliene distruse de taifunul Yagi
Boeing
Steagurile țărilor Uniunii Europene
Wien Energie GmbH

Wien Energie GmbH renunță la gazele rusești

Principala companie de utilităţi din Viena va pune în...

Ursula van der Leyen
Kyriakos Mitsotakis / Foto: Parlamentul European / Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Investiții

Investițiile străine directe s-au prăbușit în România

Informație furnizată de Banca Națională a României.

Bani
Energie electrică
Benzinărie

Prețul carburanților în ultima zi lucrătoare a săptămânii

În România sunt printre cele mai mici prețuri la...

Dificil pentru șoferi
Bitcoin / sursa foto: Freepik.com
Card energie / FOTO: Facebook CNPR

Veste de ultimă oră privind plafonarea prețului la energie

Sebastian Burduja, a făcut un anunț surprinzător care ar...

Fiat 500 / FOTO: Wikipedia

Stellantis, decizie dureroasă privind modelul Fiat 500

Decizia reflectă o tendință mai largă în industria auto,...

Aur

Prețul aurului a stabilit un nou record în Statele Unite

Zilele trecute, experții băncii Morgan Stanley au...

Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro
Bursa de la București / FOTO: Facebook

Scădere drastică a tranzacțiilor la Bursa de la București

De la un volum de 64,25 milioane de lei (12,92 milioane...

Eveniment aflat la a 12-a ediție / FOTO: ICI București
Tânără mămică
O vreme de toamnă

Va ploua până sâmbătă după-amiază în aceste județe

Au fost emise două coduri de instabilitate atmosferică. 

Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Energie / FOTO: Freepik

Stocarea energiei. Steriu (ANRE): România, la coada UE

De săptămâni bune, România are cele mai mari prețuri la...

Sebastian Burduja
Au semnat / FOTO: Freepik

pixel