Daniel Zamfir: Cîțu, Ghinea și Popescu au dezechilibrat sistemul energetic național în cunoștință de cauză
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Daniel Zamfir / Foto: Rudolf Andreescu
Daniel Zamfir / Foto: Rudolf Andreescu
EXCLUSIV
După creșterea alarmantă a prețului la energie pe piața de echilibrare și aproape două săptămâni de caniculă, România s-a trezit că nu produce destulă energie electrică pentru a-și satisface consumul intern.

Pentru a afla ce se întâmplă mai departe și dacă se poate renegocia cu Uniunea Europeană redeschiderea unor termocentrale pe cărbune și amânarea închiderii altor unități, DCBusiness l-a abordat pe senatorul Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir a spus că: ”Trebuie să se poată. Dacă aduceți aminte, în urmă cu mai bine de 2 ani de zile, eu ceream imperios ministrului Energiei de atunci, Virgil Popescu, să facă lucrul ăsta. A venit în România doamna Celine Gauer, cea care negociază PNRR-ul cu România. Personal i-am solicitat lucrul ăsta. România nu-și permite să închidă capacități electrice, capacități de producere de energie electrică în bandă fără să pună nimic în loc. Asta a fost o tâmpenie fără margini pe care au făcut-o atunci cei care au negociat PNRR-ul pentru România. Și aici mă refer la domnul Cîțu, la domnul Ghinea și la domnul Popescu”.

Senatorul a mai spus revoltat că: ”Nu știu ce poți să ai în cap ca să faci așa ceva. Eu mă gândesc și la sabotarea sistemului energetic național.  Deoarece, tu, Virgil Popescu, știai foarte bine că nu poți înlocui energia electrică produsă în bandă cu energia produsă temporar, cum este ce cea solară și eoliană. Ori numai pe vremea lui Popescu s-au închis 1700 de megawați din 3900 fără să pui nimic în loc. Atenție! Fără să pui nimic în loc” și a continuat spunând că: ”Eu sunt de acord cu decarbonizare dar nu poți să faci decarbonizare într-un proces accelerat, fără, repet, să pui nimic în loc. Uitați-vă ce face Germania, uitați-vă ce face Polonia! Și-au negociat un calendar de renunțare la cărbune, un calendar fezabil, unul care să nu ducă la închidere de capacități”.

Termocentrala de la Paroșeni

Politicianul a amintit de perioada din pandemie când: ”Germania, în criza energetică, și-a redeschis capacități pe cărbune, a demolat un parc eolian ca să exploateze de acolo cărbune și cărbunele pe care îl exploata Germania, lignitul de acolo, era mult mai de proastă calitate decât avem noi în Valea Jiului”, a spus Zamfir care a adăugat: ”Și apropos de Valea Jiului! E o rușine să avem o termocentrală la Paroșeni, care este retehnologizată cu japonezii, care îndeplinește absolut toate condițiile de mediu și să funcționeze o zi sau două pe săptămână. Asta s-a întâmplat pentru că un ministru iresponsabil ca Virgil Popescu a făcut praf sistem energetic național. În acest caz nu putem discuta la modul că ”Domnule, haideți să închidem o termocentrală și îi dăm drumul când avem nevoie”! Nu, nu e ca o mașină pe care o bagi în garaj și o scoți când ai nevoie de ea”, a comentat ironic acesta.

Citește și: Bulgaria și România au iar cel mai mare preț la energie electrică

Zamfir a arătat că: ”Marea problemă pe care o are astăzi sistemul energetic național și mă refer cu precădere la ce înseamnă partea de cărbune, adică Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara, este că profesioniștii au plecat din sistem și atunci, nemaiavând oameni pregătiți care să gestioneze acele grupuri energetice, ai o mare problemă acum când iată că ministrul Burdujan  vrea să alerge după fiecare kilowatt. Păi Popescu a închis 1700, pentru numele lui D-zeu! Omul ăsta a fost un iresponsabil iar acum e ironic și îndeamnă lumea să dea drumul la aerul condiționat că nu e nicio problemă! Păi când tu ai închis, repet, 1700 de megawați în 3 ani fără să pui nimic în loc, cum nu e nicio problemă?”.

Daniel Zamfir a mai spus că România până acum a avut noroc cu iernile blânde: ”Dar acum, iată, ne-a lovit vara. Ce să vezi? Până la urmă, pentru erorile astea pe care le faci n-ai cum să nu plătești, pentru că, așa cum am spus, cu sistemul energetic național nu te joci”.

Senatorul a amintit și faptul că la momentul negocierii PNRR ”Transelectrica a transmis un document în care i-a avertizat pe Cîțu și pe Ghinea să nu închidă capacitățile pe cărbune pentru că vor dezechilibra sistemul energetic național, un document de care aceștia nu au ținut cont, repet în ciuda avertismentului specialiștilor. așadar au făcut-o în perfectă cunoștință de cauză. Revin, Transelectrica în adresa oficială a spus ”sub nicio formă nu închideți  grupul trei Rovinari și cinci Turceni pentru că dezechilibrat sistemul energetic național”.  Cu toate astea, lucrul ăsta s-a făcut! Deci, în afară de incompetență, eu cred că aici putem vorbi și de intenție, este sabotarea interesului economiei naționale, fără doar se poate! Nimeni nu le-a cerut să le închidă! Nu te obligă Europa să închizi până în 2030! Tu ai închis? Cine ți-a făcut calendarul? Nu ți-a impus Europa calendarul de închidere a grupului energetice, te-ai dus tu cu el pe masă? Iar acum, sigur că da, suntem disperați văd, să redeschidem niște grupuri pe la Turceni și Rovinari”.

Politicianul a continuat arătând că: ”Acum suntem disperați să scoatem cărbune din Valea Jiului ca să punem în termocentrala de la Paroșeni. Ori asemenea asemenea situații pe care să le traversăm sunt inacceptabile. Repet, când vorbim de sistemul energetic național nu te joci. Și ce este poate și mai strigător la cer este că România este una din țările din Europa care are resurse.  Polonezii importă cărbune din Noua Zeelandă. De ce nu putem scoate noi cărbune și să vindem polonezilor? Ok, ne ținem de un anumit plan de decarbonizare, dar să exploatăm cărbune, să-l urcăm în vagoane, să dăm polonezilor că e mult mai ieftin la noi decât din Noua Zeelandă, de ce nu facem asta?”, se întreba Zamfir.

Senatorul a mai atras atenția asupra unui alt aspect la fel de îngrijorător: ”În tot mandatul ăsta de 4 ani de zile a lui Popescu, și acum Burduja, nu au reușit să prezinte strategia energetică națională. Să știi ce ai de făcut de acum încolo. Repet! Nu este o joacă, nu se compară nici măcar strategia de construire de autostrăzi! Când ai intrat în blackout, s-a terminat. Repet, ce au făcut oamenii ăștia poate fi foarte ușor încadrat la sabotarea economiei naționale”, a conchis senatorul Daniel Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel