Dărăban (ACUE): Tranziția de la prețurile plafonate la cele de piață nu se face peste noapte

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie
Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie
Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a subliniat că tranziția de la prețurile plafonate stabilite administrativ la cele de piață nu poate fi realizată peste noapte.

În acest sens, este important ca renunțarea la schemele de plafonare să fie însoțită de un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili. Declaratiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, în contextul anunțului Comisiei Europene (CE) că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru energia introduse anul trecut, care au avut rolul de a atenua impactul creșterii prețurilor în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a creșterii prețurilor la petrol și gaze.

Conform informațiilor furnizate de Executivul comunitar, măsurile implementate au avut un efect de stabilizare a piețelor de energie din Europa. Protecția consumatorilor împotriva fluctuațiilor induse de criza energetică și contextul geopolitic a fost considerată esențială, însă este necesară pregătirea pentru revenirea la regulile normale ale pieței. Costul achiziției energiei electrice reprezintă aproape jumătate din prețul final, iar pentru gazele naturale procentul urcă la 60%. În cazul în care prețurile pentru achiziția energiei de pe piețele angro continuă să scadă, se estimează că nu va mai fi necesară plafonarea prețurilor pentru consumatorii finali. Cu toate acestea, Dana Dărăban a subliniat că tranziția de la prețurile plafonate stabilite administrativ la cele de piață nu poate fi realizată peste noapte.

Potrivit opiniei exprimate de Dana Dărăban, este necesară o pregătire prealabilă a pieței și implementarea măsurilor legislative într-un mod clar, astfel încât să se evite eventualele disfuncționalități și să se ofere timp clienților și operatorilor din piață să se adapteze.

În același timp, ieșirea din schemele de plafonare nu ar trebui să aibă loc fără existența unui mecanism eficient de protecție a consumatorilor vulnerabili. Măsurile de protecție trebuie să fie bine cunoscute, să se adreseze exclusiv celor care se află în această situație și să fie proporționale cu nevoile acestora, a subliniat reprezentanta ACUE.

În contextul dat, Federația a evidențiat constant susținerea pentru faptul că măsurile de intervenție ar trebui să fie temporare, adaptate la contextul pieței și să se concentreze pe clienții vulnerabili.

Potrivit sursei citate, există cel puțin trei elemente esențiale pentru pregătirea tranziției către revenirea la piața liberă. Unul dintre acestea se referă la necesitatea unei discuții aplicate cu instituțiile responsabile, în vederea definirii și implementării unei platforme actualizate, care să permită identificarea în timp real a persoanelor afectate de sărăcia energetică.

Un alt element important vizează recuperarea rapidă a întârzierilor la decontarea sumelor datorate furnizorilor de energie care au prefinanțat diferențele dintre plafonul aplicat clienților și prețul real al energiei. În prezent, există întârzieri semnificative în această decontare. "Furnizorii au înregistrat datorii semnificative pentru anul 2022, în ciuda faptului că ne aflăm deja în luna iunie 2023. Această situație generează o problemă serioasă de lichiditate pentru operatorii din piață", precizează sursa citată.

Este important să continuăm și chiar să accelerăm programele de eficientizare a consumului prin reducerea risipei de energie.

Potrivit Comisiei Europene, prețurile electricității au scăzut acum sub 80 euro/MWh, în timp ce prețul gazelor s-a stabilizat, ceea ce face ca o creștere a prețurilor energiei electrice să fie considerată "mai puțin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă".

În plus, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie sunt incluse în propunerile pe termen lung ale Comisiei Europene privind ajustările structurale ale pieței de electricitate.

Aceste propuneri au ca scop sporirea utilizării contractelor de energie cu preț fix, protejarea consumatorilor de creșterile de preț și accelerarea tranziției către energia regenerabilă, a menționat Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com

pixel