Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Potrivit Erste, criza sanitară ar putea provoca o scădere de două cifre a Produsului Intern Brut al României în trimestrul al doilea al acestui an, care va fi urmată, însă, de o relansare de două cifre în trimestrul al treilea, impulsionată de stimulentele fiscale şi monetare semnificative adoptate pe plan intern şi internaţional.
"Aceasta va deteriora şi mai mult finanţele publice slabe astfel că deficitul bugetar ar putea să se agraveze până la 7,3% din PIB", se arată într-un raport elaborat de analiştii Erste Bank.
În schimb, aceştia şi-au revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei la finele lui 2020, până la 2,8%, de la 3,4% anterior, în principal ca urmare a scăderii bruşte a preţului petrolului dar şi a şocului semnificativ la adresa cererii.
Președintele FED: Ştim că activitatea economică va scădea probabil substanţial
Analiştii subliniază însă că prognozele economice sunt influenţate de foarte multe incertitudini variind de la durata şi severitatea pandemiei de COVID-19 şi până la comportamentul consumatorilor după criză.
Plecând de la ipoteza că cea mai mare parte a şocului care a început la mijlocul lunii martie va dispărea până la finele lunii mai, analiştii Erste Bank sunt de părere că PIB în trimestrul al doilea ar putea să se contracte cu 15,2% comparativ cu primul trimestru.
În trimestrul al treilea însă, ca urmare a stimulentelor fiscale şi monetare uriaşe introduse atât la nivel intern cât şi peste hotare, analiştii Erste Bank sunt de părere că PIB va înregistra un avans de 12,8%, comparativ cu trimestrul al doilea, care va fi urmat de o expansiune de 0,7% în ultimul trimestru.
"Prognozăm că pe ansamblul anului Produsul Intern Brut se va contracta cu 4,7%. Relansarea este posibil să continue în 2021, când PIB ar urma să înregistreze un avans de 3,9%", susţin analiştii Erste.
Deteriorarea perspectivelor de creştere ar urma să majoreze deficitul bugetar cu aproximativ 2,8 puncte procentuale. La aceasta se adaugă şi cheltuielile publice extraordinare care ar urma să majoreze deficitul bugetar cu alte 1,5 puncte procentuale. Adunând toate aceste aceste elemente, deficitul fiscal ar putea ajunge la 7,3% din PIB în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...