Datele oficiale spun că veniturile românilor au crescut spectaculos

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire per gospodărie la finalul trimestrului II 2024 a crescut cu 37%, la 1.290 lei, faţă de 941 lei cât era în trimestrul II al anului trecut, a anunţat luni ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

"Putere de cumpărare în creştere faţă de anul trecut! Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire per gospodărie la finalul trimestrului II 2024 a crescut cu 37%, respectiv la 1.290 lei, faţă de 941 lei cât era în trimestrul II 2023. Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire pe persoană a crescut cu 36%, respectiv la 514 lei de la 378 lei. Din analiza datelor privind veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, date care iau în calcul toate gospodăriile din România, rezultă o creştere substanţială a venitului disponibil pentru economisire sau pentru alte activităţi decât cele uzuale", a menţionat Adrian Câciu.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul II 2024, în termeni nominali, de 8.210 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.274 lei pe o persoană, în creştere cu 2% faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 18,8%, iar cele pe o persoană cu 18,2%.

Salariile brute şi alte drepturi salariale au fost de 5.567 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă de trimestrul I 2024 cu 1 punct procentual).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale de 1.563 lei lunar pe o gospodărie (19% în trimestrul II 2024, respectiv, 19,3% în trimestrul I 2024 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (7% în trimestrul II 2024, respectiv, 7,2% în trimestrul I 2024), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiari de prestaţii sociale (1,7% în trimestrul II 2024, respectiv, 1,3% în trimestrul I 2024) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5,3% în trimestrul II 2024, respectiv, 5,9% în trimestrul I 2024).

Pe de altă parte, cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul II 2024, de 6.920 lei pe o gospodărie (2.760 lei pe o persoană) şi au reprezentat 84,3% din veniturile totale, în creştere cu 77 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul I 2024. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,9%, iar cele pe o persoană cu 15,4%.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4.142 lei lunar pe o gospodărie (59,8%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2308 lei pe o gospodărie (33,4%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 162 lei pe o gospodărie (2,3%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Muncitor / FOTO: Freepik
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
Sistem de stocare a energiei electrice
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Mihai Petre, EY Romania

De ce nu vin investitori globali în România

Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...

Asteroidul Dimorphos / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Ultimele estimări de la INGHA

Debitul Dunării va crește în următoarele cinci zile

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...

Dumitru Chisăliță
Reformă fiscală / Grafică: DCBusiness
Investitor / FOTO: Freepik

Surprinză în zona euro după trei luni de declin consecutiv

Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...

Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Ziare / FOTO: Freepik
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
Sofer camion. Foto: Pexels.com
Gaze naturale / Foto: Freepik
vouchere sociale
Bundestag, Germania

Economia Germaniei, în scădere pentru al doilea an la rând

Economia Germaniei se va contracta pentru al doilea an...

Terminal petrolier / Foto: Freepik
Itriu
Lei / sursa foto: Freepik.com
Programul casa verde fotovoltaice

pixel