Declarația unică, modificări importante. ANAF a emis formularul inteligent
Agenția Națională de...
Datoria publică a Italiei a continuat să crească în noiembrie anul trecut, depășind pragul de 3.000 de miliarde de euro și atingând un nou record istoric, a anunțat miercuri Banca Centrală a Italiei, a treia economie ca mărime din zona euro, potrivit Reuters.
Sustenabilitatea datoriei publice italiene este considerată de mult timp un pilon al stabilității zonei euro, în contextul în care Italia a fost cea mai lentă economie din regiune de la introducerea monedei unice europene acum 25 de ani.
Datele publicate de Banca Italiei indică o creștere a datoriei publice în noiembrie 2023, la 3.005,2 miliarde de euro, față de 2.981,3 miliarde de euro în octombrie.
Potrivit estimărilor Guvernului italian, datoria publică, deja a doua cea mai mare din zona euro ca procent din PIB, după cea a Greciei, ar putea ajunge la 138% din PIB în 2026, comparativ cu 135% în 2023.
Totuși, dacă ritmul de creștere economică în 2025 va fi considerabil mai mic decât ținta guvernamentală de 1,2%, așa cum anticipează majoritatea analiștilor, raportul datorie/PIB ar putea să se deterioreze suplimentar. Această situație ar putea reduce apetitul piețelor financiare pentru obligațiunile italiene, sporind costurile de finanțare ale Guvernului.
În 2023, serviciul datoriei a reprezentat 6,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale, în scădere față de 7,5% în 2022, conform datelor Trezoreriei italiene și UniCredit.
Autoritățile italiene, care în 2023 s-au confruntat cu o procedură europeană privind deficitul excesiv, speră să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2026, față de ținta de 3,8% stabilită pentru 2024 și nivelul de 7,2% înregistrat în 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională de...
Banca Naţională a României a...
Totuși, traiectoria acestei scăderi este mai ridicată...
Utilizatorii aplicației chineze...
Datoria publică a Italiei a...
JPMorgan Chase anunță profit anual record datorită...
Dacă nici ei nu își permit ...
Fitch Ratings a revizuit în...
Germania a stabilit un record după numărul de aprobări...
Nu sunt excluse probleme pe linie de aprovizionare.
Concluzia unui studiu publicat miercuri.
Economia Germaniei s-a...
Marcel Ciolacu exclude...
Consiliul Concurenţei a...
Guvernul a eliminat scutirile...
Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...
Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
Comisia Europeană a demarat o...
Președintele Camerei de Comerț...