DATORIILE acumulate de la starea de urgență. Explicațiile lui Orban
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pentru companii și persoane fizice
Pentru companii și persoane fizice
Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută care prevede eşalonarea datoriilor restante de la declanşarea stării de urgenţă şi suspendarea şi după 25 octombrie a executărilor silite urmează să fie publicată în Monitorul Oficial luni sau marţi.

"Va fi publicată în Monitorul Oficial. Noi am adoptat măsura de după 25 octombrie, se pot face cereri de reeşalonare în termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă. Va fi publicată astăzi sau mâine ordonanţa", a afirmat Ludovic Orban la sediul PNL, întrebat în legătură cu faptul că măsurile prevăzute în ordonanţa de urgenţă adoptată joi de Guvern nu sunt puse în aplicare de bănci pentru că documentul nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea eşalonării datoriilor pe care companiile şi persoanele fizice le-au acumulat în această perioadă, de la declanşarea stării de urgenţă până la starea de alertă şi prelungirea stării de alertă până în prezent, pentru o perioadă de 12 luni.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, afirma a atunci că Guvernul a acordat mai multe înlesniri la plată contribuabililor în această perioadă, dar doar până la data de 25 octombrie şi ar fi incorect şi contraproductiv din punct de vedere economic ca la 25 octombrie aceştia să fie obligaţi să îşi plătească datoriile acumulate în această perioadă către stat.

Citește și ANUNȚ important: Când putem SCOATE masca în spațiile publice

"Prin urmare, prin ordonanţa de urgenţă se instituie cadrul pentru eşalonarea acestor datorii pe o perioadă de 12 luni, printr-un mecanism care presupune, pe de o parte, posibilitatea contribuabilului ca până la data de 25 decembrie, deci între 25 octombrie şi 25 decembrie, să îşi depună declaraţiile fiscale cu privire la datoriile pe care le are de plătit către stat, urmând ca după aceea organul fiscal să propună acestuia un grafic de eşalonare a acestor datorii pe o perioadă de 12 luni", a explicat Dancă.

Acesta a subliniat că, de la data de 25 octombrie până la 25 decembrie, indiferent când contribuabilul face solicitarea, depunerea declaraţiilor fiscale către administraţiile fiscale, "nu se percep dobânzi de penalizare pentru zilele de întârziere, astfel încât au posibilitatea şi răgazul ca în această perioadă să depună în funcţie de cum consideră ei mai bine declaraţiile fiscale şi să solicite un grafic de eşalonare". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...


pixel