De ce avem nevoie de un partener pentru a ne finanța afacerea

Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Antreprenorii români care au dezvoltat afaceri de succes în ultimii 30 de ani sunt cei mai avizați pentru a explica ce înseamnă o relație bună cu banca de la care pot primi finanțare. Atunci când banca devine partener pentru a asigura finanțarea afacerii, succesul este deja garantat în procent de 70%. În România sunt grupuri de firme care au capital 100% autohton, dezvoltate exclusiv pe baza acestui tip de parteneriat cu o bancă ce a-nțeles nevoile clienților. Creditele de investiții au numeroase avantaje, iar fără ele nu ar fi existat multe afaceri importante.

Unul dintre exemplele de succes, bazate pe creditele pentru investiții în dezvoltare este tipografia CONPHYS, din Râmnicu Vâlcea. Afacerea a-nceput cu doi fizicieni, soț și soție, care au identificat oportunitatea de a transforma tipărirea lucrărilor de fizică într-o afacere de familie. Au reinvestit, timp de 25 de ani, profitul obținut din business, au implementat mai multe proiecte europene, au atras fonduri pe diverse programe naționale sau internaționale, iar acum au planuri și mai ambițioase de dezvoltare. CEC Bank le-a preluat și reorganizat creditarea, astfel încât să poată face noile investiții. „Ne-a ajutat foarte mult preluarea și refinanțarea creditelor de către CEC Bank. Ne-au refinanțat trei credite mai vechi, pe care le-au cumulat și ne-au oferit șansa să deschidem încă o linie de creditare. Creditarea s-a extins pe o perioadă de zece ani, pentru creditele de invesții, și de doi ani pentru linia de credit”, explică Dumitru Șteflea, reprezentantul tipografiei.

CEC Bank a finanțat și o investiție într-un utilaj de tipărit flexo, personalizat pentru nevoile tipografiei de la Râmnicu Vâlcea, singurul din țară cu această configurație, în valoare de 1,5 milioane de euro. „În primele luni am făcut analize, pentru preluarea creditelor și finanțarea ulterioară, iar efectiv am început să lucrăm cu CEC Bank acum patru luni. Găsisem mai multe oferte, dar nu în condiții la fel de avantajoase. Am făcut un studiu pe patru bănci, timp de un an, până am ales oferta CEC Bank, care mi s-a părut cea mai omogenă. În plus, CEC Bank mi s-a părut cel mai deschis la proiecte de creditare pe termen lung”, mai spune Dumitru Șteflea.

Banca poate susține dezvoltarea economică a unei regiuni

O altă poveste de succes bazată pe finanțarea din partea CEC Bank este cea a firmei Georgia Catering, de la Aiud. Începutul a fost timid, dar primul pas a fost cu succes. Apoi a urmat dezvoltarea, în mai multe direcții. Numărul de angajați a ajuns astăzi la 150, iar aria acoperită de firma de catering include zeci de localități. Și serviciile s-au diversificat, cucerind mai multe ramuri ale pieței alimentare din zonă. „Pe măsură ce ne-am extins și am diversificat activitatea, am investit și în utilaje. Ne-au ajutat foarte mult proiectele pe care le-am putut accesa, cu finanțare din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am apelat cu succes la ajutorul CEC Bank. Am obținut trei astfel de finanțări, cu ajutorul cărora am cumpărat echipamente pentru bucătărie, pentru catering, și am dotat laboratorul de cofetărie. Fără aceste investiții nu ne-am fi putut extinde și n-am fi putut menține o producție atât de mare”, explică Adriana Duna, reprezentanta firmei Georgia Catering.

CEC Bak a lansat contul de economii în lei pentru clienții persoane juridice

Compania susține, astăzi, mare parte din economia locală, în zona Aiud. Dar extinderea a necesitat bani pentru investiții, în mai multe direcții, iar partenerul cel mai important a devenit banca. „Ne-au ajutat foarte mult finanțările, mai ales după ce ne-am extins teritorial, lucrând cu marile lanțuri de hypermarket, pentru care livrăm în trei județe. Firma are contracte cu majoritatea fabricilor din zonă, cărora le furnizează masa de prânz pentru angajați. Am preluat cantinele de incintă și am deschis puncte de lucru la Deva, Orăștie și Alba Iulia. În ultimii trei ani consecutiv, am obținut locul 1 în Topul Firmelor, organizat de Camera de Comerț și Industrie Alba Iulia, pe acest sector”, mai spune antreprenoarea.
O familie hotărâtă și un partener strategic

Grupul format din societățile Bere Băuturi București SA, Dea Complet Construct SRL, Andy Hotels & Conferince SRL, Luxury Clothing Store SRL și Berăria Germană, s-a impus pe piața românească, având o structură de acționariat 100% românesc. Cele mai importante investiții, pentru deschiderea de noi afaceri, pentru amenajarea spațiilor de depozitare, de birouri sau de desfacere, practic pentru toate investițiile necesare creșterii afacerilor grupului, au început în anul 2017, prin parteneriatul dezvoltat cu CEC Bank, accesând facilități de creditare personalizate în funcție de nevoile de finanțare ale fiecărei societăți din grup. Echipa de Top Management care stă în spatele dezvoltării de succes a activităților este condusă de Alexandru Gică, secondat de Mariana Klencsar, cu implicarea, din 2018, și a lui Adrian Antonio Gică.

„Colaborarea cu CEC Bank a început în anul 2017, când banca ne-a prezentat o variantă de creditare care a răspuns cel mai bine nevoilor grupului, din acel moment. Astfel, acest parteneriat a dovedit că CEC Bank susține și încurajează antreprenorii români, având o bună înțelegere a mediului economic românesc și a particularităților actuale. Resursa umană este foarte importantă, atât din partea Băncii, cât și din partea grupului Bere Băuturi București SA. Ca Acționar și Președinte al societății cu cea mai mare dinamică din grup și care generează cel mai mare volum de activitate, sunt conectat permanent la ritmul zilnic de desfășurare a activităților afacerii, fie că sunt la birou sau în altă parte. Mă bazez pe echipa noastră, formată din oameni care ne sunt alături de la primul milion de lei facturat și din oameni care la maturitatea business-ului au venit cu experiența acumulată, cunoștințele proprii și „know-how”, contribuind astfel la plasarea și menținerea grupului nostru pe un loc important în piața de profil. CEC Bank a fost și este un partener de nădejde, care a răspuns tuturor solicitărilor noastre cu profesionalism și promptitudine, astfel încât am reușit să creăm împreună o relație de colaborare fructuoasă bazată pe încredere reciprocă și sprijin în realizarea tuturor obiectivelor propuse”, explică Alexandru Gică, CEO-ul grupului.

Bere Băuturi Bucuresti SA își desfășoară activitatea în patru filiale, situate în județele Constanța, Ialomița, Prahova și București. Acest lucru a fost posibil prin contractarea unei prime facilități de credit de la CEC Bank, parteneriat care s-a dezvoltat ulterior printr-o nouă linie de finanțare destinată unor investiții în birourile și spațiile de depozitare, în județul Prahova. Aceste investiții care au condus la optimizarea cheltuielilor logistice și financiare, alături de capitalizarea societății, au dus la consolidarea bilanțului firmei și pozitionarea în piața de profil. „În anul 2019 am reorganizat structura facilităților de credit destinate activității curente și finanțării capitalului circulant, prin accesarea de la CEC Bank a unui plafon multicredit, cu costuri avantajoase și o structură de garanții adaptată specificului activității noastre. De asemenea, avem în vedere și dezvoltarea sectorului HORECA, prin atragerea de fonduri europene, cu parte de cofinanțare care va fi acordată de CEC Bank. Colaborarea cu CEC Bank s-a extins în anul 2018 și la nivelul grupului, prin contractarea unui credit pentru dezvoltări rezidențiale, pentru DEA Complet Construct SRL, și a unei „facilități non-cash”, de către Luxury Clothing Store SRL, partener Hugo BOSS AG. DEA Complet Construct SRL are un portofoliu de 11 proiecte rezidențiale finalizate și vândute, și alte două proiecte în curs de execuție, incluzând peste 160 de apartamente în zona București-Ghencea”, mai spune antreprenorul.

Cele mai moderne sere din Timiș

Tot creditul bancar a făcut posibilă și o afacere de mare succes care nu ar fi existat fără acest ajutor, într-o perioadă când fondurile europene nu s-au acordat pentru sere, în județul Timiș. Povestea “Roşiilor cu gust de roşii” – înregistrate chiar cu această denumire la OSIM, de anul trecut – a-nceput cu dorinţa soţilor Răileanu de a produce ceva pe un teren de lângă Timişoara, pe care îl deţineau. Silvia Răileanu a crezul că se poate să-şi transforme un vis în realitate și a pus bazele unei frumoase afaceri de familie, care acum se extinde şi face mulţi români fericiţi de ceea ce au pe masă în locul vechilor roşii fără zeamă şi fără gust. La îndeplinirea visului de antreprenor al Silviei a contribuit, în mod decisiv, CEC Bank, pentru că afacerea nu ar fi putut porni fără finanţare, iar celelalte bănci au refuzat-o. „În acel moment, multe bănci au spus că mă creditează, dar, în momentul în care am mers să iau creditul, nimeni nu mi-a dat un milion şi jumătate de euro. Doar la CEC Bank am găsit deschidere şi am reuşit să luăm acest credit. Specialiştii băncii au analizat proiectul şi au avut încredere, au înţeles că această poveste, prezentată de noi, este reală, chiar dacă aveam 33 de ani în momentul în care m-am dus să prezint planul de afacere, şi eram o femeie obişnuită, fără pile, fără relaţii”, explică antreprenoarea Silvia Răileanu.

Deşi avea doar 33 de ani atunci când a ajuns la CEC Bank pentru a cere o finanţare uriaşă pentru un antreprenor, Silvia a mizat pe studiul de piaţă pe care l-a făcut, iar în continuare a reuşit să treacă peste toate obstacolele. Investiţia într-o seră nu este deloc mică, doar construcţia costând 100 de euro pe metru pătrat, dar totul s-a reglat din mers, cu foarte multă atenţie la tendinţele pieţei, pe care Silvia a mizat. Silvia a mizat chiar pe impactul acestei denumiri, pe care a-nregistrat-o la OSIM, după mulţi ani în care românii şi-au dorit exact acest produs. Şi, chiar dacă soiurile de roşii gustoase sunt mai scumpe, cumpărătorii nu lipsesc, ba chiar e nevoie de o creştere a producţiei, pentru a face faţă cererii pieţei. „Aveam un plan de afaceri bazat pe roşia mare, pentru că aşa am fost noi învăţaţi: în România nu putem creşte specialităţi, pentru că nu avem suficientă experienţă şi o să dăm greş. Am lucrat, la început, şi cu un inginer agronom care susţinea acelaşi lucru, mergea pe aceeaşi idee, că este imposibil să creşti rosii cherry, roşii cu gust, în România, pentru că e foarte dificil, e mai mult de lucru, e grea logistica şi piaţa nu e pregătită. Dar din greseli invata omul… în primul an nu a fost foarte bine, dar ne-a mai dat CEC Bank o linie de credit, să supravieţuim peste iarnă, apoi am ieşit din impas. Şi am reuşit, în următorul an, pentru că situaţia se schimbă dacă-ţi găseşti nişa şi ai produse de calitate”, mai spune antreprenoarea.

Foarte multe astfel de povești de succes încep și continuă cu ajutorul creditelor bancare. Fiecare bancă își stabilește pachetele de finanțare și își alege proiectele pe care le finanțează, în funcție de o serie de criterii care să garanteze succesul. Iar fiecare om de afaceri își alege banca în funcție de facilitățile care i se oferă și de avantajele pe care le poate avea, pe termen scurt, mediu și lung. Povestea creditelor bancare pentru finanțarea investițiilor companiilor românești merge mai departe, cu noi produse lansate pe piață de bănci și cu planuri mărețe ale antreprenorilor români, care se pot transforma în realitate cu ajutorul partenerului de finanțare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi

pixel