Xi Jinping nu renunță la această strategie chiar dacă presiunea crește. Shanghai este în lockdown încă din luna martie iar sute de milioane de oameni sunt ținuți în izolare la nivelul întregii țări.
Anul 2022 este unul important iar Xi Jinping vizează un al treilea mandat pe care vrea să îl câștige la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez care va avea loc în a doua jumătate a anului.
Săptămâna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății a calificat actuala strategie pandemică a Chinei drept "nesustenabilă" în timp ce companiile multinaționale au început să se ferească de noi investiții în această țară.
Timp de mai bine de doi ani, China și-a menținut numărul îmbolnăvirilor sub control și la un nivel demn de invidiat iar acest succes a permis Partidului Comunist să se laude că a acordat prioritate vieții în detrimentul morții în pandemie, spre deosebire de democrațiile occidentale, unde numărul deceselor cauzate de virus a crescut vertiginos.
Variante mai transmisibile precum Omicron amenință să afecteze acest succes, reprezentând o dilemă pentru liderul de la Beijing și Partidul Comunist Chinez. Au fost impuse carantinări mai dure pentru a împiedica răspândirea infecțiilor, înăbușind activitatea economică și amenințând milioane de locuri de muncă. Cetățenii chinezi au devenit neliniștiți, respingând faptul că sunt forțați să stea acasă sau să se mute în centre de izolare sumbre care sunt administrate de guvern.
China se mobilizează pentru a adopta noi măsuri politice
Strategie sau greșeală
Cu toate acestea, renunțarea la această strategie riscă să provoace o creștere a numărului de decese, în special în rândul zecilor de milioane de persoane în vârstă nevaccinate din țară. Cercetătorii chiezi au avertizat săptămâna aceasta asupra unui "tsunami" de decese în cazul în care numărul îmbolnăvirilor va crește necontrolat, lăsând sistemul național de spitale din China, care este fragil, copleșit și ridicând posibilitatea unor tulburări sociale.
Temându-se de orice disidență în timpul unui an important din punct de vedere politic pentru Xi JInping, cenzorii chinezi au acționat rapid pentru a înăbuși apelurile pentru o schimbare de curs în privința Covid-19.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, ale cărei recomandări China le-a prezentat cândva ca model, a fost redus la tăcere săptămâna aceasta când a cerut țării să-și regândească strategia.
Fotografiile și referințele la Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al O.M.S.U., au fost șterse imediat de pe internetul chinezesc după declarație. Ministerul de Externe a răspuns numind remarcile domnului Tedros "iresponsabile" și acuzând O.M.S. că nu are o "înțelegere corectă a faptelor".
Cenzură și propagandă
Mass-media controlată de stat din China a trecut, de asemenea, sub tăcere măsurile draconice pe care oficialii le-au desfășurat pentru a face față focarelor de infecție. Săptămâna care tocmai a trecut, în timp ce unele autorități din Shanghai au ridicat noi garduri în jurul zonelor de carantină, au închis mai multe locuințe și au cerut locuitorilor să nu-și părăsească apartamentele, mass-media de stat a descris imaginea unui oraș care revine încet la normal.
Un articol descria revenirea "agitației și a vieții urbane", în timp ce un alt articol se concentra pe statisticile privind numărul de magazine redeschise.
Emmanuel Macron şi Xi Jinping vor intensificarea relaţiilor UE-China
Dar rapoartele roz ale presei de stat nu pot ascunde o provocare iminentă cu care se confruntă președintele Chinei.
Investitorii și liderii de afaceri sunt îngrijorați că politica rigidă a Chinei ”zero-Covid” ar putea duce economia în cădere liberă, scrie The New Tork Times. "Este timpul ca guvernul să-și schimbe strategia", a declarat Fred Hu, un important investitor chinez. Beneficiile Covid zero nu mai depășesc costurile economice, a adăugat el. "A rămâne la strategia Covid zero ar decima economia sa și ar submina încrederea publicului".
Potrivit unei estimări, aproape 400 de milioane de persoane din 45 de orașe au fost sub o formă sau alta de izolare în China în ultima lună, reprezentând 7,2 trilioane de dolari în produsul intern brut anual. Economiștii sunt îngrijorați de faptul că măsurile de izolare vor avea un impact major asupra creșterii economice și au avertizat că, dacă măsurile de izolare rămân în vigoare încă o lună, China ar putea intra în recesiune.
Economia Chinei alunecă
Companiile multinaționale europene și americane au declarat că discută modalități de a transfera o parte din operațiunile lor în afara Chinei. Marile companii care depind din ce în ce mai mult de piața de consum din China pentru creștere trag și ele un semnal de alarmă. Apple a declarat că ar putea suferi o scădere a vânzărilor sale între 4 și 8 miliarde de dolari din cauza blocajelor.
Investițiile străine aproape că au secat, iar unele proiecte au fost suspendate de mai bine de doi ani, deoarece restricțiile legate de pandemie au făcut practic imposibilă vizitarea Chinei de către directorii străini. Atunci când directorii executivi ai companiilor multinaționale apelează la înalți oficiali chinezi, apelurile lor sunt întâmpinate cu tăcere, a declarat Michael Hart, președintele Camerei de Comerț Americane din China.
"China a fost foarte fermă în opiniile sale că are strategia corectă și nu vrea ca oamenii să o critice", a spus dl Hart.
Unii dintre liderii de top ai Chinei au început, de asemenea, să împărtășească preocupările legate de economie. Premierul chinez, Li Keqiang, a descris situația ocupării forței de muncă ca fiind "complicată și gravă", în timp ce lucrătorii migranți și studenții se luptă să găsească și să păstreze locuri de muncă în timpul blocajelor.
China dezamăgește. A înregistrat cel mai mic nivel din ultimii doi ani
Chiar dacă numărul cazurilor zilnice de viroze din Shanghai scade constant, autoritățile au înăsprit măsurile în ultimele zile, în urma apelului lansat săptămâna trecută de Xi Jinping de a dubla măsurile. Oficialii au început, de asemenea, să forțeze clădiri rezidențiale întregi să fie izolate de guvern dacă un singur rezident a fost testat pozitiv.
Noile măsuri sunt mai dure decât cele de la începutul pandemiei și au fost întâmpinate cu focare de neliniște, lucru rar întâlnit până acum în China, unde cetățenii au sprijinit în mare parte politicile țării privind pandemia.
Într-o înregistrare video care a circulat pe scară largă pe internet înainte de a fi retrasă de cenzori, o femeie exasperată strigă în timp ce oficialii în costume albe de protecție îi sparg ușa pentru a o duce într-o unitate de izolare. Ea protestează și le cere să îi dea dovezi că a fost testată pozitiv. În cele din urmă, ea își ia telefonul pentru a suna la poliție.
"Dacă ai fi sunat la poliție", îi răspunde unul dintre bărbați, "tot eu aș fi fost cel care ar fi venit".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...