De ce este Franța preocupată de încetinirea economică a Germaniei?

Autor: Andreea Ionescu
Data publicării:
De ce este Franța preocupată de încetinirea economică a Germaniei?
De ce este Franța preocupată de încetinirea economică a Germaniei?
Conform datelor statistice, 15% din comerţul exterior francez se desfăşoară cu Germania, acesta este motivul pentru care Franţa este mai preocupată de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei decât de consecințele pe care le-ar putea avea Brexitul asupra statelor membre ale UE, potrivit unei analize marca Reuters, citate de Agerpress.

Valoarea schimburilor comerciale ale Franţei cu Germania este triplă faţă de cea cu Marea Britanie, astfel, politicienii francezi devin tot mai îngrijoraţi, în timp ce omologii lor germani ezită asupra măsurilor care ar putea îndepărta Germania de pragul recesiunii.

„Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit. Pentru că suntem expuşi mult mai mult faţă de Germania'', explică un oficial din Ministerul francez de Finanţe.

La reuniunea de joi a miniştrilor economiei şi finanţelor francez şi german, oficialii de Paris au decis că vor aştepta - dar fără să spere prea mult - semne care să arate că Berlinul încearcă să facă mai mult pentru o redresare a economiei. 

„Este important să se acţioneze preventiv înainte să fie prea târziu şi nu să se reacţioneze abia după ce criza s-a declanşat”, avertizează o altă sursă din Ministerul francez de Finanţe.

Guvernul francez a lansat anul acesta un pachet de facilităţi în valoare de peste 10 miliarde de euro, constând în reduceri de taxe şi scheme de bonusuri pentru lucrătorii cei mai nevoiaşi şi pensionari. Aceste măsuri au dorit în special să calmeze protestele „vestelor galbene”, însă acum, prin creşterea cheltuielilor, ele par să susțină de asemenea și compensarea efectelor negative ale unei încetiniri economice, de genul celei observate în Germania.

Deocamdată, în pofida încetinirii economiei germane, Franța îşi menţine cursul şi creşterea ei pentru acest an, care este prognozată la 1,4%, procent mai mult decât dublu faţă de cel de 0,6% al Germaniei. Pentru anul viitor prognoza de creştere economică a Franţei este de 1,3%, dar evoluţia depinde parţial de realizarea prognozei creşterii economice de 0,9% în cazul Germaniei.

Unii economişti francezi remarcă faptul că încetinirea economiei germane pare să se concentreze în sectorul auto. Iar acesta este sectorul faţă de care marile companii franceze sunt cel mai mult expuse, notează economistul Stephen Colliac, din cadrul societăţii financiare Euler Hermes. 

Conform datelor statistice, 15% din comerţul exterior francez se desfăşoară cu Germania, în timp ce Marea Britanie este abia al şaptelea partener comercial al Franţei, cu 5,2% din totalul schimburilor.

Presa britanică a acuzat adesea Franţa că încurajează o abordare inflexibilă a negocierii Brexitului. Însă Franţa îşi permite o asemenea atitudine, dat fiind impactul relativ limitat pe care îl are Brexitul asupra ei.

Cu excepţia unor firme mici, companiile franceze sunt în mare măsură pregătite pentru Brexit, afirmă Ministerul francez de Finanţe. Exporturile franceze către Marea Britanie au crescut la un nivel record în luna martie, ca urmare a faptului că societăţile britanice şi-au crescut stocurile în perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE.

Pe de altă parte, circa 50 de societăţi financiare care îşi aveau sediul la Londra s-au relocat la Paris, „aducând cu ele” aproximativ 2.000 de locuri de muncă, potrivit şefului Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

În cadrul tuturor consecințelor proaste ale Brexitului, „pentru noi există şi o oportunitate”, remarcă acesta.

 

Juncker: Brexit-ul fără acord a devenit palpabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....


pixel