De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Lefurile profesorilor au întârziat / Foto: Freepik
Lefurile profesorilor au întârziat / Foto: Freepik
Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să încaseze salariile, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru edupedu.ro că problema ar fi fost la sistemul electronic al Trezoreriei: ”A apărut o problemă față de transmiterea sumelor de bani prin trezorerie către bănci. Ziua de plată a salariilor pentru sistemul de învățământ preuniversitar – și nu numai – este pe data de 14. În situația în care această dată cade la sfârșit de săptămână, mă refer aici în zilele de sâmbătă și duminică, salariile se plătesc în ultima zi lucrătoare din săptămâna în cauză. Cu alte cuvinte, vineri trebuiau să-și primească salariile”, a explicat Marius Nistor.

Șeful sindicatului Spiru Haret a mai spus că: ”Din cauza acestor probleme tehnice care au apărut la nivelul trezoreriilor, nu s-au putut finaliza viramentele de bani pe cardurile colegilor noștri. Este o problemă strict tehnică și este responsabilitatea în totalitate a celor care se ocupă de așa ceva. Mă refer aici la Ministerul de Finanțe, la cei care au în subordinea lor activitatea trezoreriilor.”

Marius Nistor a mai spus că: ”O astfel de problemă n-a mai existat. Este prima dată când se întâmpla așa ceva, să apară o problemă de ordin tehnic”, a comentat Nistor care a mai adăugat că luni, 16 mai, profesorii își vor primi lefurile.

Citește și: Salariul de bază minim brut - minimum 3.000 lei lunar. Lege promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care stabilește acest lucru și care are menirea de a stimula activitatea din acest domeniu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar.

Legea, care vizează modificarea şi completarea unor acte normative, stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

"Prin derogare de la prevederile art. 164 (...) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună", prevede actul normativ. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel