De ce Telegram este platforma ideală pentru revolte extremiste

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Telegram / Foto: Oana Pavelescu
Telegram / Foto: Oana Pavelescu
Fie că este vorba de răspândirea teoriilor conspirației sau de organizarea de revolte, aplicația de mesagerie Telegram a devenit un focar al activității extremiste online.

Serviciul, lansat în 2013, este una dintre cele mai descărcate aplicații la nivel mondial. Setarea sa de chat privat a făcut din Telegram un spațiu liber pentru discuții deschise în țările cu regimuri autoritare. Însă o abordare relativ ușoară a moderării conținutului înseamnă că este acum o țintă principală pentru guvernele care încearcă să oprească răspândirea dezinformării care poate destabiliza societățile, scrie Bloomberg.

Telegram a fost utilizată pentru a fomenta și coordona revoltele anti-imigranți din Regatul Unit la începutul lunii august. Prim-ministrul Keir Starmer a răspuns prin promisiunea de a lua măsuri drastice împotriva platformelor de social media care au contribuit la inflamarea tulburărilor.

Ce este Telegram?

Este un serviciu de chat bazat pe text care arată și seamănă puțin cu WhatsApp, cu funcții suplimentare similare cu cele pe care le găsiți pe X sau Facebook. Chat-ul Telegram este folosit de sute de milioane de oameni din întreaga lume ca un instrument de comunicare simplă, de zi cu zi.

Utilizatorii pot, de asemenea, să posteze povești, să creeze grupuri de discuții sau să stabilească ceea ce se numește canale. Un canal poate ajunge să atragă milioane de abonați și să devină o destinație influentă pentru știri și informații.

Noii utilizatori trebuie să fie de acord să nu trimită spam sau să înșele utilizatorii, să nu promoveze violența sau să nu posteze conținut pornografic ilegal. Dar, în practică, moderarea conținutului este mai redusă în comparație cu marile rețele de socializare din SUA. Moderatorii săi vor elimina, în general, apelurile explicite la violență.

Cât de privată este Telegram?

Măsura în care Telegram este criptată rămâne neclară. În timp ce serviciile de mesagerie rivale WhatsApp și Signal utilizează criptarea end-to-end în mod implicit, considerată a fi printre cele mai bune modalități de protejare a mesajelor utilizatorilor, Telegram nu o face.

În schimb, site-ul oferă criptare de la un capăt la altul numai utilizatorilor care încep o "discuție secretă", făcând astfel mesajele ilizibile pentru Telegram și pentru orice posibil spion. Telegram se bazează, de asemenea, pe propriile protocoale de criptare proprietare, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de Signal, experții în securitate nu pot testa și verifica dacă compania face ceea ce pretinde.

De ce este Telegram un instrument atât de puternic pentru extremiști?

Conținutul de pe Telegram nu este direcționat către utilizatori în funcție de istoricul lor de implicare, așa cum se întâmplă pe alte platforme precum X, TikTok sau Facebook.

Cu toate acestea, discursul instigator la ură și dezinformarea pot deveni virale pe Telegram. Unul dintre motive este faptul că utilizatorii își pot posta încrucișat conținutul de pe un canal în altele. Utilizatorii care urmăresc un canal pentru susținătorii candidatului la președinția SUA Donald Trump, de exemplu, pot fi vizați de teoreticienii conspirației care postează linkuri către propriile canale cu conținut politic mai agresiv.

Dacă utilizatorii urmăresc aceste linkuri, se pot trezi în contact cu utilizatori mai radicali care împărtășesc narațiuni mai extreme.

Care a fost rolul Telegram în revoltele din Regatul Unit?

În urma uciderii a trei tinere în Southport, în nordul Angliei, la 29 iulie, canalele Telegram au fost utilizate de extremiști pentru a stârni ura împotriva musulmanilor, pentru a distribui locații și ținte pentru acțiuni și pentru a disemina sfaturi practice pentru potențialii răzvrătiți, potrivit unui studiu realizat de Institute for Strategic Dialogue, un think tank antiextremism cu sediul la Londra.

Acesta a analizat 16 canale și grupuri Telegram importante "care postează, găzduiesc și transmit în mod activ conținut anti-musulman și anti-migrant legat de revolte". Șase canale create ca răspuns direct la revolte au fost eliminate de pe platformă pe 5 și 6 august, a constatat raportul.

Întrebat despre rolul aplicației în revoltele din Regatul Unit, un purtător de cuvânt al Telegram a declarat că moderatorii săi "monitorizează activ situația și elimină canalele și postările care conțin apeluri la violență". Monitorizarea include supravegherea directă a părților publice ale platformei, utilizarea instrumentelor AI și rapoartele utilizatorilor, a declarat purtătorul de cuvânt.

De ce sunt guvernele atât de preocupate de Telegram?

Se dovedește foarte dificil să se urmărească extremiștii care se alătură platformei și trimit informații false sau incendiare direct persoanelor fizice sau în camere de chat și canale.

Agențiile de aplicare a legii au mai multe pârghii pentru a convinge proprietarul Facebook și WhatsApp, Meta Platforms Inc., să le ajute să identifice utilizatorii implicați în activități ilegale, deoarece este o companie listată la bursă cu sediul în SUA. Acestea s-au dovedit a fi în mare măsură neputincioase când vine vorba de Telegram, care are sediul în Dubai.

Conturile pro-ruse au fost deosebit de active pe Telegram în răspândirea dezinformării menite să submineze sprijinul pentru Ucraina. Ofițerii de informații ruși au folosit-o pentru a recruta infractori mărunți care să efectueze acte de sabotaj în capitalele europene. Telegram este utilizată și de mulți ucraineni, inclusiv de președintele Volodymyr Zelenskiy.

Care sunt originile Telegram?

Telegram a fost creată de antreprenorul rus Pavel Durov și fratele său Nikolai, programator și matematician. Aceștia au făcut avere din crearea rețelei sociale rusești VKontakte în 2006. Această platformă a devenit rapid populară în rândul rușilor, devenind astfel ținta unui miliardar cu legături cu Kremlinul. Pavel a fugit din țară și și-a vândut participația la VKontakte. Cam atunci s-a născut ideea Telegram, Nikolai dezvoltând sistemele de transfer de date ale platformei.

Pavel, supranumit uneori Mark Zuckerberg al Rusiei, continuă să trăiască în exil autoimpus. El apare adesea pe prima pagină a ziarelor pentru averea sa, cu o avere netă de peste 10 miliarde de dolari.

Cum face Telegram bani?

În 2020, Pavel Durov a anunțat planuri de monetizare a platformei după ce a raportat venituri zero de la crearea acesteia. O versiune pe bază de abonament, Telegram Premium, a intrat în funcțiune în 2022. Utilizatorii puteau plăti o taxă pentru o experiență Telegram îmbunătățită, inclusiv descărcări mai rapide și încărcări de fișiere mai mari.

De asemenea, a fost introdus un sistem de recompensare care oferă creatorilor de conținut posibilitatea de a păstra 50% din veniturile realizate din publicitatea din canalele lor. Cu toate acestea, cea mai mare parte a finanțării pentru platformă provine încă de la fondatorii înșiși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel