Paradox românesc: Cele mai căutate meserii nu sunt şi cele mai bine plătite
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pe piața forței de muncă se consemnează un paradox: concomitent cu meserii foarte căutate de angajatori, care sunt plătite pe măsură, cum ar fi cele din domeniul IT&C și mai nou, în industria auto, există și joburi plătite relativ prost, deși cererea de oameni calificați în aceste meserii este mare.

Domeniul IT&C rămâne în continuare cel mai ofertant pentru angajații din România, atât prin prisma cererii de angajați specializați, cât și prin nivelul salarial. Institutul Național de Statistică (INS) a raportat pentru luna iulie a anului curent un câștig salarial mediu nominal brut de 10.425 de lei pentru activitățile de servicii în tehnologia infornației și de servicii informatice.

Deși, pe total economie, câștigul salarial mediu nominal brut a înregistrat o ușoară scădere, în comparație cu luna anterioară, tendința a rămas crescătoare în IT&C: +1,7%.

Un alt domeniu în care locurile de muncă au înregistrat un avans al salarizării, corespunzător cererii ridicate de oameni specializați, este industria auto. Inginerii auto, dar și cei specializați pe proiectarea și fabricarea altor tipuri de mașini și echipamente, se bucură de salarii brute medii de 4.992 lei, respectiv 4.898 lei, conform raportărilor INS pentru iulie 2018. Și aici tendința s-a păstrat în creștere, spre deosebire de restul pieței.

Nu la fel de bine stau lucrurile în domeniul hotelurilor și restaurantelor. Deși patronatele din domeniu de plâng periodic de lipsa acută de personal calificat, salariul mediu nominal brut a fost de 2.598 lei în iulie.

Un altă ramură economică în care s-au înregistrat, în ultimii ani, investiții semnificative, care au deschis noi afaceri și au dezvoltat piața, este cea a transportului rutier de mărfuri. Cu toate acestea, câștigul salarial mediu brut pe ramura transporturi terestre a fost în iulie de 3.791 de lei, în scădere față de luna anterioară.

Iar salariile medii brute ale celor care lucrează în activități de poștă și curierat au fost, conform INS, de 3.170 de lei, la nivelul lui iulie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel