Titlurile de stat au rămas ancorate pe un puternic trend descendent, piețele bursiere s-au prăbușit, iar dolarul american, care reprezintă un refugiu sigur, și-a reluat marșul spre maximele ultimelor două decenii, înainte de o săptămână cheie pentru băncile centrale, inclusiv o decizie politică a Rezervei Federale miercuri.
Investitorii se tem că o înăsprire monetară agresivă din partea Rezervei Federale a Statelor Unite ar putea împinge economia americană în recesiune.
Prețul petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Canadei, a scăzut, deoarece o creștere a cazurilor de COVID-19 la Beijing a diminuat speranțele de revenire a cererii chinezești.
Prețul țițeiului american a scăzut cu 1%, la 119,42 dolari pe baril, în timp ce dolarul canadian s-a tranzacționat cu 0,6% mai puțin, la 1,2863 pentru un dolar verde, sau 77,74 cenți americani, a patra zi consecutivă de pierderi. Moneda a atins cel mai scăzut nivel din 25 mai, la 1,2876.
Cu toate acestea, speculatorii și-au redus pariurile descendente pe dolarul canadian, potrivit datelor furnizate de Commodity Futures Trading Commission din SUA. La data de 7 iunie, pozițiile scurte nete au scăzut la 1.062 de contracte, de la 7.007 în săptămâna precedentă.
Majorare dobândă de referință
Piețele monetare văd aproximativ 75% șanse ca Banca Canadei să majoreze ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual luna viitoare, după ce datele de vineri au arătat că economia canadiană a adăugat mai multe locuri de muncă în luna mai decât se aștepta.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale canadiene au crescut pe o curbă mai lină, urmând mișcarea titlurilor de stat americane. Obligațiunile pe 10 ani au atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2011, de 3,453%, înainte de a coborî la 3,419%, în creștere cu 6,6 puncte de bază în cursul zilei.
Diferența dintre randamentele pe 2 și 10 ani s-a redus cu 1,3 puncte de bază, până la 10,3 puncte de bază, aproape de cel mai scăzut nivel din martie 2020.
50% șanse de recesiune
În acest context, directorul general al Morgan Stanley, James Gorman, a declarat, în cadrul unei conferințe organizate de compania sa, că, în opinia lui, că există aproximativ 50% șanse ca economia americană să intre în recesiune.
El a spus că nimeni "nu poate prezice cu exactitate unde va fi inflația peste un an". Cu toate acestea, în cazul în care SUA ar intra în recesiune, el a spus că este puțin probabil ca aceasta să fie "profundă sau lungă".
Citește și Citigroup: Europa are mai multe șanse să intre în recesiune decât SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...