Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ.
În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".
Încurajaţi de preţurile mai scăzute, firmele din China au majorat semnificativ achiziţiile de petrol rusesc anul acesta. Datele oficiale arată că importurile de petrol rusesc au urcat luna trecută cu 55%, atingând un nivel record.
Importurile, care includ livrările prin conducta Siberia de Est - Oceanul Pacific (ESPO) şi livrările pe mare, au totalizat în mai aproape 8,42 milioane de tone, conform datelor Autorităţii Vamale Chineze.
Arabia Saudită, care era cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, este acum pe locul doi, cu 7,82 milioane de tone.
Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy şi Clean Air (CREA), Rusia a câştigat aproape 100 miliarde de dolari în venituri de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, în pofida declinului exporturilor în mai. Aproximativ 61% din aceste importuri au ajuns în UE, reprezentând aproximativ 59 miliarde de dolari.
Per ansamblu, exporturile Rusiei de petrol şi gaze sunt în scădere, iar veniturile de pe urma vânzării de energie au scăzut de la nivelul de vârf de aproape un miliard de dolari în martie.
De asemenea, datele publicate luni arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian, a treia livrare de petrol din Iran din decembrie.
China a continuat să cumpere petrol din Iran, în pofida sancţiunilor SUA impuse Teheranului.
Citește și Rușii au atacat piața imobiliară din Turcia! Au luat tot ce au putut
De amintit că săptămâna trecută, Rusia a promis să accelereze discuțiile privind creșterea vânzărilor de gaze către China și a avertizat că Europa va plăti scump embargoul asupra petrolului rusesc.
Vicepremierul Alexander Novak, omul care face jocurile președintelui Vladimir Putin în materie de eneregie, a declarat că Europa va trebui să plătească 400 de miliarde de dolari (383 de miliarde de euro) în plus pentru a-și asigura aprovizionarea cu resurse energetice. A uitat însă să precizeze pentru ce perioadă anume a făcut el aceste predicții.
Ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina în februarie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit luna trecută asupra unui embargou aproape general asupra achizițiilor de petrol rusesc, ce presupune reducerea, într-un final, cu 90% achizițiile de țiței din Rusia.
În opinia lui Novak, dincolo de costurile pe care le implică, această măsură ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piața europeană.
Vorbind la forumul economic de la Sankt Petersburg, el a dat vina și pe "planificarea deficitară a securității energetice" atât în SUA, cât și în Europa, despre care a spus că a provocat o creștere record a prețurilor la pompă și la o scumpire generală a produselor de consum.
Rusia se laudă că poate înlocui cu ușurință Europa cu alte destinații, cum ar fi China și India, pentru exporturile sale de energie. Cu toate acestea, Novak a recunoscut că infrastructura Rusiei, care în prezent este în mare parte orientată spre Occident, va trebui dezvoltată pentru ca petrolul, gazele și alte rute de aprovizionare să poată ajunge pe noi piețe sau să-și sporească traficul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...