Decizie finală privind plata salariilor în numerar
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani
Bani
În final, plata salariilor în numerar nu va fi interzisă. Proiectul de lege a fost adoptat de deputați, stabilind posibilitatea plății salariilor doar prin cont bancar. Totodată, documentul impune comercianților obligația de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Inițial, proiectul prevedea interzicerea plății salariilor în numerar, dar această prevedere a fost eliminată în cele din urmă. După modificări, proiectul a fost votat în Camera Deputaților și va fi trimis pentru aprobarea șefului statului.

În varianta inițială a documentului, nu se specifica modul exact de plată a salariilor, ci doar că acestea trebuie să fie fără numerar. Însă amendamentul a fost reformulat de către parlamentari, astfel încât acum se menționează doar posibilitatea plății salariilor în cont bancar: „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”.

Această modificare face ca amendamentul să fie aproape inutil, deoarece salariații deja au posibilitatea de a primi salariile prin virament în cont bancar. Eliminarea interdicției de a plăti salariile în numerar a avut loc după opoziția exprimată în spațiul public față de efectele unei asemenea măsuri.

În plus față de aceasta, documentul impune o altă măsură importantă privind utilizarea conturilor bancare - toți comercianții sunt obligați să ofere cel puțin o modalitate de plată fără numerar. Aceasta poate include acceptarea plăților cu cardul la POS sau online.

Proiectul de lege menționează obligația persoanelor fizice sau juridice de a accepta instrumente de plată fără numerar, conform definiției acestora în Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată. Deși prevederea nu se referă direct la comercianți, inițiatorii sugerează acest lucru: „Propunem ca pentru comercianții care operează în România să fie instituită obligația de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, pentru a încuraja utilizarea metodelor moderne de plată”.

În prezent, comercianții sunt obligați să accepte plățile cu cardul dacă au încasări în numerar de peste 50.000 de lei într-un an.09

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...


pixel