Deciziile de pensionare. Schimbări importante, aprobate de Camera Deputaților

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O modificare pe care inițiatorii o consideră necesară
O modificare pe care inițiatorii o consideră necesară
Este vorba despre o completare menită să evite posibilitatea ca angajatorul să se trezează în situație de a fi în culpă.

Astfel, conform unui proiect de lege adoptat de Parlamentul prin votul final al Camerei Deputaților, Casele de pensii vor avea, de acum înainte, obligația de a transmite inclusiv angajatorilor, nu doar salariaților care au solitat retragerea din activitate, informații legate de emiterea deciziilor de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau de invaliditate.

Legislația în vigoare prevede doar că ”decizia casei teritoriale de pensii se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii”. 

Inițiatorii proiectului arată că legea se impunea a fi completată deoarece contractele individuale de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, iar prin comunicarea deciziei de pensionare doar angajatului, angajatorul poate lua cu întârziere sau deloc la cunoștință de emiterea acesteia, fiind astfel în culpă cu privire la neemiterea deciziei de constatare a încetării de drept a contractului individual de muncă.

Tot pe drumuri 

Între timp, dacă la capitolul modificări ale actelor normative se pare că stăm bine, când vine vorba de digitalizarea serviciilor statului, lucrurile se complică serios. 

Spre exemplu, pentru deschiderea unui cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice este nevoie de o cerere care se depune la sediul instituției... DCBusiness a întrebat reprezentanții CNPP de ce nu este posibil ca acest lucru să se facă direct online. În răspunsul trimis redacției, CNPP spune că este posibilă crearea unui cont pe site însă numai pentru cei care dispun de ”semnătură electronică calificată” dar și de copie după cartea de identitate.

Citește și Școlile pot angaja profesori fără concurs în anumite situații

Citește și Trebuie să știți! Subvenții primite de angajatori în anumite situații

Poate este bine să vă reamintim

În altă ordine de idei, poate merită amintit că, din punctul de vedere al legii, pensiile pot fi porpite ca orice alte venituri, în cazul în care cineva are datorii.

Suma maximă care poate fi reținută din pensie sau venit nu poate depăși o treime din acestea. În cazul existenței mai multor popriri, cumulat nu pot depăși jumătate din pensie sau venit.

Însă în cazul celor cu pensii sau venituri mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, jumătate din acestea rămân neatinse iar din restul sumei se va opri o treime sau jumătate, după caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel