Producţia industrială a României, scădere în 2024
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
Companiile din Germania reduc semnificativ planurile de investiții, arată un sondaj al Institutului Ifo publicat vineri, transmite Reuters.
Așteptările legate de investiții pentru anul curent au scăzut la minus 9,0 puncte în noiembrie, comparativ cu 0,1 puncte înregistrate în martie, conform sondajului.
„Din cauza problemelor structurale și a nivelului ridicat de incertitudine privind cadrul de politici economice, companiile își reduc investițiile,” a declarat Lara Zarges, expert economic al Institutului Ifo.
De asemenea, companiile planifică investiții mai reduse și în 2025. Totuși, cu un indicator de minus 6,6 puncte, declinul anticipat pentru 2025 va fi mai puțin accentuat decât cel din acest an, a precizat Ifo.
***
Mult aşteptata redresare a PIB-ului Germaniei este din nou amânată, trei instituie economice înrăutăţindu-şi joi previziunile, transmite Reuters.
Cea mai mare economie europeană ar urma să stagneze anul viitor, după declinul de 0,3% înregistrat anul trecut şi scăderea de 0,2% estimată în acest an, a previzionat Institutul IfW din Kiel. În septembrie, instituţia prognozase o creştere de 0,5% în 2025.
"Economia germană nu se poate desprinde din stagnare. Nu există indicii unei redresări semnificative a PIB-ului", se arată în raportul IfW. Pentru 2026, instituţia previzionează o creştere de 0,9%, după ce în septembrie prognozase un avans de 1,1%.
"Anul acesta, economia continuă evoluţia în zig zag de la un trimestru la altul, aproape de nivelul zero şi probabil se va contracta cu 0,2% pe ansamblul acestui an". În 2025, creşterea va fi probabil de 0,2%, accelerând la 1,6% în 2026, a estimat Institutul German de Cercetări Economice (DIW) din Berlin.
"Vedem un mix critic de probleme structurale şi scădere ciclică a activităţii economice, ceea ce afectează în special industria orientată spre export, care este considerată stâlpul economiei germane". Pe lângă creşterea preţurilor la energie, a costurilor cu materialele şi a concurenţei puternice din China, apare şi posibilitatea impunerii de către SUA de taxe vamale suplimentare, a apreciat Geraldine Dany-Knedlik, director în cadrul DIW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
În perioada 1.I - 31.X.2024,...
Rata şomajului înregistrat în evidenţele AMOFM Bucureşti...
Dolarul a atins un maxim al...
Germania, motorul economic al...
Inteligența artificială ajută...
Guvernul României a aprobat, în...
Indicii principali au închis pe...
Grupaj de știri.
„Procesul de dezinflație este...
O veste bună, una mai puțin bună.
Jaguar, cunoscut pentru luxul și eleganța sa, a intrat...
Cursul valutar al zilei, comunicat de Banca Naţională.
Guvernul spaniol a anunțat joi deschiderea unei anchete...
Deciziile de politică monetară...
Un nou capitol în salarizarea...
Este concluzia nedorită a trei...
Ministerul Investițiilor și...
Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, a stabilit un...
Jared Isaacman, ales de...
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
La începutul acestui an,...
Anul 2024 a adus schimbări...
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit...