Deficitul bugetar a crescut de aproape trei ori în luna februarie
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
În condiţiile în care, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în februarie, deficitul bugetar a urcat de aproape trei ori.

Deficitul bugetar al României a crescut semnificativ în primele două luni ale anului 2024, atingând suma de 28,99 miliarde de lei, conform datelor publicate marți de către Ministerul Finanțelor. Aceasta reprezintă 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB), o creștere considerabilă față de soldul negativ de 17,04 miliarde de lei, echivalent cu 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

Într-o analiză detaliată a situației financiare, Ministerul Finanțelor a subliniat că deficitul bugetar a cunoscut o creștere accelerată în februarie, aproape triplându-se față de nivelul înregistrat în luna ianuarie a acestui an, când a fost raportat la 7,89 miliarde de lei, sau 0,45% din PIB.

Potrivit aceleiași surse, veniturile totale ale bugetului au însumat 86,67 miliarde de lei în primele două luni ale anului curent, înregistrând o creștere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului anterior. Această creștere a fost susținută de evoluția pozitivă a încasărilor din contribuții de asigurări sociale, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 115,66 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2024, cu 27,1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior. Cheltuielile, exprimate ca procent din PIB, au crescut cu un punct procentual față de aceeași perioadă a anului 2023, ajungând la 6,7% din PIB.

Analiza pe categorii de venituri arată că încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat cea mai mare creștere, ajungând la 7,74 miliarde de lei, în timp ce încasările din impozitul pe dividende au scăzut semnificativ. Contribuțiile de asigurări sociale și veniturile din TVA au înregistrat de asemenea creșteri considerabile.

Pe partea de cheltuieli, cele mai mari creșteri s-au înregistrat la cheltuielile de personal, bunuri și servicii, și asistență socială. Cheltuielile pentru investiții au fost de peste două ori mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectând un accent mai mare pe dezvoltare și infrastructură.

Bugetul pentru anul 2024 este construit pe o reducere a deficitului la 5% din PIB, comparativ cu 5,68% din PIB înregistrat în 2023. Cu toate acestea, creșterea deficitului în primele luni ale anului pune presiune pe eforturile de consolidare fiscală și gestionare a finanțelor publice în contextul economic actual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel