Deficitul bugetar al SUA a ajuns la 1,833 trilioane de dolari, cel mai ridicat nivel de la pandemia COVID-19

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Statele Unite au atins cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar de la încheierea pandemiei COVID-19, relatează Reuters.

Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, cel mai mare nivel în afara perioadei pandemiei COVID-19, pe măsură ce dobânzile pentru datoria publică federală au depășit pentru prima dată 1 trilion de dolari, iar cheltuielile au crescut pentru programul de pensii de la Social Security, pentru sănătate și pentru armată, a anunțat vineri Departamentul Trezoreriei.

Deficitul pentru anul încheiat la 30 septembrie a crescut cu 8%, adică cu 138 miliarde de dolari, față de 1,695 trilioane de dolari înregistrate în anul fiscal 2023. Acesta a fost al treilea cel mai mare deficit federal din istoria SUA, după deficitele uriașe cauzate de măsurile de sprijin din timpul pandemiei, de 3,132 trilioane de dolari în anul fiscal 2020 și 2,772 trilioane de dolari în anul fiscal 2021.

Deficitul din anul fiscal 2023 a fost redus prin inversarea costurilor de 330 miliarde de dolari asociate cu programul de împrumuturi studențești al președintelui Joe Biden, după ce acesta a fost anulat de Curtea Supremă a SUA. Fără această anomalie, deficitul ar fi depășit 2 trilioane de dolari.

Diferența bugetară considerabilă din anul fiscal 2024, de 6,4% din produsul intern brut, în creștere față de 6,2% cu un an mai devreme, ar putea crea probleme pentru vicepreședintele Kamala Harris în argumentele sale înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, când va încerca să se prezinte drept un administrator fiscal mai bun decât oponentul republican Donald Trump.

Un grup de reflecție fiscal, Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil, a estimat că planurile lui Trump ar adăuga 7,5 trilioane de dolari la noua datorie, mai mult decât dublul celor 3,5 trilioane prevăzute de propunerile lui Harris.

Shalanda Young, directorul bugetului de la Casa Albă, a subliniat creșterea puternică a economiei americane și investițiile administrației Biden în energie curată, infrastructură și producție avansată.

„Această administrație a făcut acest lucru menținând un angajament față de responsabilitatea fiscală, asigurându-se că cei mai bogați dintre noi și marile corporații plătesc partea lor corectă și reducând cheltuielile inutile pentru interese speciale,” a declarat Young într-un comunicat, referindu-se la planurile lui Biden și Harris de a crește taxele pentru aceste grupuri.

Veniturile SUA pentru anul fiscal 2024 au atins un record de 4,919 trilioane de dolari, în creștere cu 11%, sau 479 miliarde de dolari, față de anul anterior, datorită creșterii colectărilor din impozitele individuale ne-reținute și corporative. Cheltuielile pentru anul fiscal 2024 au crescut cu 10%, sau 617 miliarde de dolari, ajungând la 6,752 trilioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel