Deficitul bugetar urcă la 1,14% din PIB, după primele două luni

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Declaratie a lui Mohammad Murad
Declaratie a lui Mohammad Murad
Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB). Sume în valoare de 4,18 miliarde de lei (0,37% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2021, restituirile de TVA au fost cu 1,11 miliarde de lei mai mari decât nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, iar cheltuielile de investiţii au fost cu 0,88 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 2,19 miliarde de lei", precizează Ministerul Finanţelor Publice.

La final de ianuarie, MFP anunţa un deficit de 3,69 miliarde de lei (0,33% din PIB).

După primele două luni ale anului trecut, execuţia bugetului general consolidat indica un deficit de 0,73% din PIB, respectiv 8,3 miliarde de lei.

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2021, veniturile bugetului general consolidat au însumat 53,36 miliarde de lei, cu 4,1% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au scăzut marginal la 4,8% din PIB (-0,09 pp), subliniază Ministerul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii nominale pozitive (venituri fiscale, contribuţii de asigurări, venituri nefiscale şi fonduri europene).

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 4,48 miliarde de lei în perioada, consemnând o creştere de 5,7% (an/an). Un aport însemnat la acest avans l-a avut dinamica încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+44,3%), respectiv impozitul pe dividende (+10,1%). Încasările din impozitul pe salarii în primele două luni au crescut cu 3,1%, în condiţiile unei dinamici de 5,8% a fondului de salarii din economie.

Contribuţiile de asigurări au totalizat 20,02 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2021, înregistrând o creştere de 2,4% (an/an). Evoluţia contribuţiilor a fost influenţată în perioada analizată de scutirea de la plată a contribuţiei asiguratorii în muncă (pentru şomajul tehnic) precum şi de scutirea salariaţilor din domeniul construcţiilor şi sectoarele industriale conexe de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi reducerea contribuţiei asiguratorii în muncă datorate.

România are cele mai multe taxe pe SALARIU

Încasările din impozitul pe profit au însumat 510 milioane de lei în ianuarie - februarie 2021, în creştere cu 25,8% (an/an). În structură, principala componentă - încasările din impozitul pe profit de la agenţii economici prezintă o dinamică pozitivă de 20,9% (an/an), în timp ce veniturile din impozitul pe profit de la băncile comerciale depăşesc substanţial nivelul viramentelor din aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind de circa 20 de ori mai mari.

Încasările nete din TVA au înregistrat 11,64 miliarde de lei în primele două luni ale anului curent, cu 1,1% mai mari comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Majorarea restituirilor din TVA cu 34,5%, an/an (+1,11 miliarde de lei) a afectat evoluţia încasărilor nete. De altfel, în perioada analizată se constată creşterea cu 12,9% a veniturilor brute din TVA, semnificativ superioară dinamicii bazei economice relevante.

Veniturile din accize au însumat 5,37 miliarde de lei în ianuarie - februarie 2021, în creştere cu 6,7% (an/an), pe fondul evoluţiei încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (+21,2%, an/an), susţinută de majorarea accizei la ţigarete cu 8,4%. Pe de altă parte, încasările din accizele pentru produse energetice s-au contractat cu 6,5% (an/an), în principal ca urmare a reducerii consumului de carburanţi în conjunctura actuală. Evoluţia lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată atât de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile, cât şi de volatilitatea consumului.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi au înregistrat 820 milioane de lei în primele două luni ale anului curent (+13,7% an/an). O dinamică pozitivă au consemnat-o veniturile din taxele pentru jocurile de noroc (+39,8% an/an).

Veniturile nefiscale au înregistrat 4,51 miliarde de lei în ianuarie - februarie 2021, în creştere cu 20,6% (an/an), acest avans fiind determinate şi de înregistrarea sumelor din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 2,7 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2021, în creştere cu 10,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel