Delicatesă pe cale de dispariție. Care este motivul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Trufele negre sunt deja unele din cele mai rare produse alimentare din lume însă modificările climatice ar putea duce la dispariţia lor în sudul Europei, zona tradiţională de creştere a trufelor negre.

Vremea din ce în ce mai caldă şi secetoasă din principalele regiuni de producţie a trufelor negre din Italia, Franţa şi Spania ar putea deveni atât de gravă încât această delicatesă ar putea dispărea până la finele secolului, arată un studiu publicat în revista Science of Total Environment. În consecinţă, preţurile pentru trufele negre, denumite deja "diamantele pământului" datorită preţurilor mari cu care sunt vândute, ar urma să crească şi mai mult, prognozează cercetătorii.

"De fiecare dată când are loc o fenomen de secetă, aceasta are impact asupra recoltei de iarnă. Trufele negre cresc în timpul verii şi se maturizează în timpul iernii astfel că au nevoie de umezeală în timpul verii" a declarat Paul Thomas de Universitatea din Stirling, Scoţia.

Trufa neagra sau trufa de Perigord se vinde în mod obişnuit pentru 1.000 de euro per kilogram, însă după un sezon slab preţurile au ajuns la peste 2.000 de euro, susţine Thomas, care conduce firma de consultanţă Mycorrhizal Systems.

Preţurile urmărite de Bloomberg pentru o varietate şi mai rară de tufe, cea alba de Italia, s-au dublat anul trecut după o recoltă slabă.

Paul Thomas şi Ulf Buntgen, un profesor la Universitatea Cambridge, au analizat datele referitoare la producţia de trufe mediteraneene în ultimii 36 de ani şi au realizat prognoze de climă care arată un declin al producţiei de trufe în sudul Europei cu 78% până la 100% până la finele secolului. Acest declin ar putea fi accelerat de evenimente precum valuri de căldură sau incendii de pădure, avertizează cercetătorii.

Însă amatorii de trufe nu trebuie să se alarmeze. Trufele ar putea avea un viitor în zonele cu climă mai rece din Marea Britanie sau Irlanda, unde iernile mai blânde ar putea fi potrivite pentru cultivarea trufelor. Thomas a făcut deja câteva încercări încununate cu succes în Marea Britanie. "În 2017 am produs pentru prima dată trufe de Perigord în Ţara Galilor şi acum facem o nouă încercare" a spus Paul Thomas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Taxa auto se restituie
Imaginea dezastrului / FOTO: Facebook DEER – Muntenia Nord
ANAF
SPV, e-Factura, e-Transport, e-TVA / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aur / FOTO: Unsplash
Ministerul Finanțelor
Rob Jetten
Casa de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Frunze de tutun puse la uscat / Foto: Freepik
Contor electric / Foto: Arhivă

România, din nou în topul scumpirilor la energie din Europa

Prețul energiei electrice pe piața spot a crescut joi cu...

Tarom
Portul Constanța
BVB
La birou / FOTO: Freepik
Delphi Economic Forum Bucharest
Taxe / FOTO: Freepik
Mașină veche, o rablă / FOTO: Facebook AFM
1 Cent. Foto: Freepik.com
Leonardo Badea
ANAF / Foto: DCBusiness
Casă de schimb valutar
Microbuzele românești, prezentate la Bruxelles
Contor gaze / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Blocul din Rahova unde a avut loc explozia din cauza acumulării de gaze / Foto: Tudor Pană / Inquam Photos
Documente ANAF. Foto: Freepik.com

Obligații majore pentru firme până pe 31 octombrie

ANAF așteaptă declarațiile SAF-T și formularele de TVA...

Combină agricolă recoltează grâul / Foto / Freepik

pixel