Delicatesă pe cale de dispariție. Care este motivul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Trufele negre sunt deja unele din cele mai rare produse alimentare din lume însă modificările climatice ar putea duce la dispariţia lor în sudul Europei, zona tradiţională de creştere a trufelor negre.

Vremea din ce în ce mai caldă şi secetoasă din principalele regiuni de producţie a trufelor negre din Italia, Franţa şi Spania ar putea deveni atât de gravă încât această delicatesă ar putea dispărea până la finele secolului, arată un studiu publicat în revista Science of Total Environment. În consecinţă, preţurile pentru trufele negre, denumite deja "diamantele pământului" datorită preţurilor mari cu care sunt vândute, ar urma să crească şi mai mult, prognozează cercetătorii.

"De fiecare dată când are loc o fenomen de secetă, aceasta are impact asupra recoltei de iarnă. Trufele negre cresc în timpul verii şi se maturizează în timpul iernii astfel că au nevoie de umezeală în timpul verii" a declarat Paul Thomas de Universitatea din Stirling, Scoţia.

Trufa neagra sau trufa de Perigord se vinde în mod obişnuit pentru 1.000 de euro per kilogram, însă după un sezon slab preţurile au ajuns la peste 2.000 de euro, susţine Thomas, care conduce firma de consultanţă Mycorrhizal Systems.

Preţurile urmărite de Bloomberg pentru o varietate şi mai rară de tufe, cea alba de Italia, s-au dublat anul trecut după o recoltă slabă.

Paul Thomas şi Ulf Buntgen, un profesor la Universitatea Cambridge, au analizat datele referitoare la producţia de trufe mediteraneene în ultimii 36 de ani şi au realizat prognoze de climă care arată un declin al producţiei de trufe în sudul Europei cu 78% până la 100% până la finele secolului. Acest declin ar putea fi accelerat de evenimente precum valuri de căldură sau incendii de pădure, avertizează cercetătorii.

Însă amatorii de trufe nu trebuie să se alarmeze. Trufele ar putea avea un viitor în zonele cu climă mai rece din Marea Britanie sau Irlanda, unde iernile mai blânde ar putea fi potrivite pentru cultivarea trufelor. Thomas a făcut deja câteva încercări încununate cu succes în Marea Britanie. "În 2017 am produs pentru prima dată trufe de Perigord în Ţara Galilor şi acum facem o nouă încercare" a spus Paul Thomas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Benzinarie. Foto: Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com

Scădere puternică pe piața petrolului

Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...

China Investment Corporation / FOTO: Wikipedia

China vrea să vândă investiții de un miliard de dolari

Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...

Aeroport / Foto: Parlamentul European
Foto: Freepik.com
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres
Samsung

Samsung a ajuns un simplu spectator pe propriul teren

În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...

Ouă / FOTO: Freepik
Bank of America

Bank of America șochează: „Pariați împotriva S&P 500!”

Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...


pixel