Demisia comisarului Thierry Breton: Scandal la Bruxelles, scandal la Paris
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Thierry Breton și-a dat demisia cu o zi înainte ca șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, să-și prezinte, astăzi, echipa. 

Therry Breton și-a anunțat retragerea printr-o scrisoare trimisă președintei Executivului european și postată pe rețeaua de socializare X. El urma să se ocupe de piața internă. Gestul lui Breton i-a surprins pe cei de la Bruxelles, iar ceea ce a scris el în respectiva epistolă a iscat un adevărat scandal. 

Nu le-ați discutat cu mine

„În urmă cu câteva zile, ați cerut Franței să-mi retragă numele de pe lista de candidaturi din motive personale pe care în niciun caz nu le-ați discutat direct cu mine”, scrie fostul ministru francez al Economiei în scrisoarea sa de demisie. Mai mult, el subliniază că „aceste ultime evenimente” reprezintă „o dovadă suplimentară a unei guvernări îndoielnice”.

Relații tensionate între cei doi  

De altfel, relațiile dintre Breton și Ursula von der Leyen nu au fost destul de tensionate în ultimul timp, așa cum precizează, printre altele, cotidianul Le Figaro. ”Relațiile dintre liderul politic german și comisarul francez erau tensionate de câteva luni, după ce politicianul francez a contestat stilul de conducere al președintei Comisiei Europene, considerat prea puțin colectiv. Comisarul francez a contestat public etica Ursulei von der Leyen după numirea în ianuarie a unui emisar pentru IMM-uri, un post remunerat puternic în Comisia Europeană. Postul i-a fost atribuit eurodeputatului german Markus Pieper, cu câteva săptămâni înaintea congresului desfășurat în martie la București, când Partidul Popular European a oferit sprijinul pentru un nou mandat al Ursulei von der Leyen”, amintește cotidianul francez.

Macron greșește  

Scandal este și la Paris, unde presa consideră că retrăgându-l, pe ultima sută de metri, pe Breton de la Bruxelles, Emmanuel Macron speră să-și întărească legătura cu Ursula von der Leyen. Dar greșește, pentru că nu face decât să slăbească și mai mult poziția Franței, sunt de părere jurnaliștii francezi. 

”Indiferent de părerea noastră despre personalitatea lui Thierry Breton, eliminarea lui brutală din Comisia Europeană, cu o zi înainte de prezentarea noului colegiu de comisari în fața Parlamentului de la Strasbourg, nu este o veste bună pentru influența Franței la Bruxelles. Nu numai pentru că Breton avea o mare experiență, dar are și cunoștințe tehnice perfecte despre industrie și pentru că era singurul comisar care avea trei direcții generale sub controlul său”, subliniază ei. 

Vorbește prost limba engleză 

Bun negociator politic, Stéphane Séjourné, care îl va înlocui pe Breton la Bruxelles și care este considerată ca făcând parte din cercul de apropiați ai liderului de la Palatul Elysee, nu are abilități tehnice, vorbește prost limba engleză și va coordona doar piața internă. ”Trebuie să recunoaște: este o retrogradare pentru Franța”, apreciază ziarele de la Paris. 

O bătălie pierdută

”Influența franceză în Europa se prăbușește. Emmanuel Macron crede că și-a păstrat propria putere făcând o alianță directă cu Ursula von der Leyen, pe care a ajutat-o ​​să obțină un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, și plasând un colaborator apropiat la Bruxelles. Dar plecarea lui Thierry Breton este o bătălie importantă în războaiele europene oentru putere... pe care tocmai Parisul a pierdut-o”, concluzionează Le Figaro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Centru de date / Foto: Freepik
Inundații / Foto: IGSU
Foto: Pexels.com
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...


pixel