Dependența de jocuri video, mai mult o gogoriță

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Studiu demontează mitul dependeței de jocuri video
Studiu demontează mitul dependeței de jocuri video
Prea puţine dovezi sugerează că dependenţa de jocuri video este nocivă pentru sănătatea persoanelor tinere, conform concluziilor unor cercetători britanici care susţin că temerile actuale sunt ''exagerate''.

O echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile britanice Oxford şi Cardiff a ajuns la concluzia că persoanele care utilizează des jocurile video au, cel mai probabil, frustrări subiacente şi probleme psihosociale, care ar fi de fapt cauza dependenţei de console.

După ce au analizat peste o mie de jucători şi au discutat cu aparţinători ai acestora, cercetătorii au ajuns la concluzia că dependenţa de jocuri video ar fi de fapt un simptom al unor frustrări din viaţă decât o cauză.

''Dacă jucaţi jocuri într-un mod potenţial nesănătos, este aceasta o cauză a problemelor pe care le aveţi sau este doar un alt simptom? Daţi vina pentru că vă curge nasul pe faptul că v-aţi îmbolnăvit?'', s-a întrebat profesor Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute.

''Jocurile online, jucate în mod compulsiv, sunt mai degrabă un simptom a ceea ce se întâmplă (în viaţă) decât o cauză'', a adăugat Przybylski, coautor al cercetării.

Activision Blizzard, boicotată de gamerii din Hong Kong

Conform studiului, mai puţin de jumătate dintre ''gamerii'' care utilizează jocuri video, în medie, trei ore pe zi prezintă simptome de tulburare obsesiv-compulsivă în acest sens.

Participanţii la studiu au oferit detalii despre comportamentul lor asociat jocurilor video - cât timp petreceau în faţa consolelor şi cu cine - iar părinţii şi aparţinătorii au evaluat sănătatea emoţională şi socială a acestora.

Potrivit profesorului Przybylski, companiile producătoare de jocuri video ar trebui să facă publice mai multe informaţii despre obiceiurile privind utilizarea jocurilor pentru ca situaţia să fie mai bine înţeleasă. ''Companiile producătoare de jocuri trebuie să fie scoase la tablă'', a continuat el. ''Nu pot colecta date prea bune şi nu pot să aflu ce fac aceşti copii în spaţiul online deoarece aceste informaţii sunt păstrate în privat, aşa că trebuie să îi cred pe cuvânt pe copii'', a atras atenţia cercetătorul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus, în vara anului trecut, dependenţa de jocuri video în mod oficial pe lista afecţiunilor mintale, în aceeaşi categorie cu dependenţa de cocaină şi cu dependenţa de jocuri de noroc. Tulburările psihice generate de dependenţa de jocuri video ("Gaming disorder") au fost incluse în cea de-a 11-a ediţie actualizată a Clasificării Internaţionale a Bolilor şi Problemelor de Sănătate (ICD-11), care reprezintă prima actualizare globală a acestei nomenclaturi de la începutul anilor 1990 şi până în prezent.

Anterior, în luna ianuarie a anului trecut, OMS a publicat o definiţie a acestei tulburări numită "gaming disorder" precizând că această afecţiune reprezintă "un comportament asociat jocurilor video pe internet sau offline", care se caracterizează printr-o "pierdere a controlului asupra jocului, o prioritate ridicată acordată jocului în raport cu alte activităţi, până la punctul în care acesta prevalează în faţa altor centre de interes şi activităţi cotidiene, şi prin continuarea şi creşterea activităţii jocului, în ciuda apariţiei consecinţelor negative". Pentru stabilirea diagnosticului, acest tip de comportament extrem trebuie să aibă consecinţe asupra "activităţilor personale, familiale, sociale, educative, profesionale" şi "în principiu, să se manifeste cu claritate într-o perioadă de cel puţin 12 luni", a notat OMS.

Însă, directorul departamentului de Sănătate mintală şi de luptă contra toxicomaniei din cadrul OMS, Shekhar Saxena, a subliniat că ''gaming disorder'' afectează "doar o minoritate" şi a reamintit că "experţii instituţiei nu spun că orice obişnuinţă de a te juca cu ajutorul jocurilor video este o patologie".

Doctor Netta Weinstein, coautoare a studiului recent şi conferenţiar principal la Facultatea de Psihologie din cadrul University of Cardiff, a declarat pentru Press Association că oamenii de ştiinţă pe care îi reprezintă solicită personalului medical ''să analizeze cu mai multă atenţie factorii de bază, cum ar fi satisfacţia psihologică şi frustrările de zi cu zi pentru a înţelege de ce o minoritate a jucătorilor simte că trebuie să utilizeze în mod obsesiv jocurile".

Studiul a fost publicat în jurnalul Clinical Psychological Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie

pixel