Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Conform datelor compilate de Gas Infrastructure Europe (GIE), stocurile din Uniunea Europeană și Regatul Unit se ridicau la 908 terawatt-ore (TWh) la 8 iulie, conform Reuters.
Stocurile au crescut cu 238 TWh de la încheierea sezonului rece la 31 martie, mai lent decât 272 TWh în aceeași perioadă a anului trecut și decât media sezonieră pe zece ani de 314 TWh.
În consecință, stocurile erau cu 200 TWh (+28% sau +1,51 deviații standard) peste media sezonieră pe zece ani, dar surplusul s-a redus de la 277 TWh (+70% sau +2,03 deviații standard) la 31 martie.
La 8 iulie, stocurile erau pline în proporție de puțin sub 80%, peste media pe zece ani de 64%, dar în linie cu 2023 și sub nivelul record de umplere înregistrat în timpul pandemiei din 2020.
Perioada de stocare se apropie de jumătatea parcursului, stocurile crescând timp de 99 de zile până în prezent, de la minimul din 31 martie, durată medie a sezonului de stocare fiind de 209 zile în ultimii zece ani.
Pe baza modelelor din ultimul deceniu, se preconizează că stocurile vor ajunge la 1.204 TWh înainte de începerea epuizării în timpul iernii, la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.
De obicei, stocarea atinge vârful în jurul datei de 27 octombrie, dar au existat variații considerabile, în funcție de temperaturile de toamnă și de prețurile gazelor.
Începând din 2011, stocurile dinaintea iernii au atins vârful la 9 octombrie (în 2016) sau la 13 noiembrie (în 2022), conform datelor GIE.
Contractele futures pentru octombrie și noiembrie 2024, care acoperă perioada de vârf a stocării, s-au tranzacționat de la începutul anului într-un contango constant de 2 până la 3 euro pe megawatt-oră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.