Subvarianta BA.2 de Omicron - care se răspândeşte mai rapid şi a devenit dominantă în Danemarca - "nu provoacă o formă mai gravă" de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
"Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare", a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale. Această constatare "este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2", a mai spus ea.
Ea a raportat astfel concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniştitoare şi mult aşteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor - nerevizuit de oamenii de ştiinţă - care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.
Cercetătorii care au realizat studiul şi-au prezentat concluziile comitetului, a mai spus Van Kerkhove. Ea a profitat de ocazie pentru a cere ţărilor din întreaga lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere în acelaşi timp cu ridicarea restricţiilor sanitare în numeroase ţări.
Citeşte şi: "Omicronul invizibil". Descoperirea care spulberă teoria că pandemia e pe sfârşite
O nouă subvariantă a lui Omicron se răspândește rapid în unele părți ale lumii. Această mutaţie din varianta originală Omicron, numită BA.2, a fost găsit în cel puțin 49 de țări, inclusiv în Statele Unite. În unele țări, precum Danemarca, BA.2 a depășit deja Omicron original (BA.1) ca variantă dominantă, transmite CNN.
Deoarece nu provoacă o anumită semnătură pe testele de laborator, poate arăta ca alte variante de coronavirus la o primă analiză. Asta îi face pe unii să o numească „varianta invizibilă” - stealth Omicron.
Având în vedere cât de repede s-a răspândit și chiar a deplasat varianta originală Omicron foarte contagioasă, cunoscută sub numele de BA.1, în unele locuri, această nouă subvariantă pare să aibă o rată de creștere și mai mare. Nu există, însă, dovezi că provoacă o boală mai gravă decât Omicron original, care a fost asociat cu o boală mai ușoară decât variantele anterioare precum Delta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...