Viața la bloc. Despăgubiri de 10.000 €. Decizie unică a unei instanțe din România
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
S-a stabilit un precendent
S-a stabilit un precendent
Viața la bloc este uneori destul de stresantă mai ales din cauza celor care nu respectă orele de liniște sau care abuzează de răbdarea celorlalți ori pur și simplu sunt foarte prost crescuți și se comportă fără să țină cont de nimeni.

Pentru aceștia vine o veste foarte proastă din partea instanțeor de judecată după ce Judecătoria Sectorului 1 a dat ”o soluție inedită și unică. Daune morale de 10.000 de euro pentru deranjarea vecinilor de la etajul inferior. Plimbatul cu role prin apartament și muzica dată tare i-a costat fix 10.000 de euro”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Avocatul Cuculis mai spune că: ”După știința mea, nu există o altă hotărâre dată în acest sens iar ea este extrem de interesanta având in vedere numărul mare de persoane ce se plâng de vecinii gălăgioși”.

Această decizie poate fi invocată de acum încolo în viitoarele plângeri ca precedent juridic și care foarte probabil că vor duce  decizii de același gen.

Citește și: 

Viața la bloc. Ce amenzi riscă cei care nu respectă orele de liniște

Locatarii care își deranjează vecinii riscă amenzi foarte mari și sunt și obligați să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform unei legi care a intrat în vigoare în anul 2019.

Ce amenzi se aplică după noua lege

Legea 192/2019, care se aplică deja din ianuarie 2020, prevede că cei care vor repeta contravenția, adică vor deranja vecinii cu zgomote, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, adică între orele 22:00 și 08:00 și orele 13:00 și 14:00.

Această lege prevede ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

Tot cu o amendă mai mare (între 3.000 și 6.000 de lei) sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 de ore și 150 de ore) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor deranja cu muzica dată tare, liniștea locuitorilor (fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe). Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

Și înjurăturile aduc amenzi

Cu același gen de sancțiune va fi pedepsită și săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență. Și de această dată, proiectul legislativ se referă la repetarea acestor acțiuni, repetare pedepsită cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Alternativa la această amendă va fi prestarea a 50 - 100 de ore de activități în folosul comunității.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel