Redresarea turismului la nivelul de dinainte de pandemie. Traian Bădulescu (ANAT): Nu cred că se va întâmpla anul acesta

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Unde se pot găsi sejururi pentru toate buzunarele
Unde se pot găsi sejururi pentru toate buzunarele
EXCLUSIV
Invitatul de luni al emisiunii ”Totul despre bani, consultantul în turism Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, a vorbit despre șansele de redresare a turismului în România, despre detinațiile preferate ale românilor, despre țări care oferă sejururi pentru toate buzunarele.

”Anul 2023 a început cu o oarecare normalitate, în sensul că, din start, s-a dovedit un an previzibil. Este, prin urmare, evident, că așteptările sunt mai mari decât în 2022, iar cifrele demonstrează deja acest lucru, mai ales rezervările timpurii, care au crescut cu 40-45% pentru perioada octombrie - martie - aprilie, față de același interval al anului trecut. Este normal, pentru că anul trecut lumea nu știa ce se va întâmpla, nu știam că o să scăpăm de pandemie. Deci, s-a trecut cu bine inclusiv peste panica provocată de conflictul din imediata noastră vecinătate. În orice caz, turiștii nu mai sunt speriați să călătorească, dar mai ales turiștii străini nu mai evită țara noastră. Totuși, sunt puțin pesimist în privința atragerii de turiști străini. Nu cred că vom ajunge anul acesta la nivelul ultimului an normal”, a spus Traian Bădulescu. 

Un an foarte bun din toate punctele de vedere

Întrebat dacă ne putem aștepta, în aceste condiții, la o revenire la perioada de dinantea pandemiei, purtătorul de cuvânt al Asociației naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) s-a declarat ușor pesimism. 

”Pe partea de turism intern și de turism extern vom vedea la sfârșitul anului. Este posibil. Deși eu cred că, mai degrabă, dacă nu va mai interveni nimic, extern să spunem, oricum nimic care să încurce iar planurile și să le schimbe, eu cred că anul viitor va fi anul revenirii și al depășirii anului 2019. An care a fost foarte bun pentru turismul românesc din toate punctele de vedere”, a precizat invitatul în platoul emisiunii ”Totul despre bani”. 

Creșteri și de 60% pe anumite destinații

În privința preferințelor românilor, el a recunoscut că ”cererea este mai mare pe străinătate față de anul precedent, dar, statistic vorbind, majoritatea turiștilor își petrec concendiile în țară. An de an avem, în țară, 8-9 milioane de români care petrec măcar o noapte de cazare undeva. Vorbim de la sejururi până la deplasări de afaceri, de lucru și care tot cazare se numesc. Pe plan extern, avem cam 2-3 milioane de români care călătoresc. O creștere mare. Majoritatea agențiilor de turism au înregistrat, pe acest segment, creșteri de 20%, dacă nu chiar 60% pe anumite destinații față de anul precedent”, a detaliat consultantul în turism

Pentru toate buzunarele

La capitolul destinații, Traian Bădulescu a subliniat că, pentru sezonul estival, ”s-a dezvoltat mult mai mult paleta de destinații, dar s-a revenit la destinațiile clasice, pentru că este normal și au servicii foarte bune. Și aici mă refer la Grecia, care este cam principala destinație turistică a românilor. Vine apoi Turcia, Bulgaria, dar și Spania, Italia, Malta, Cipru, Portugalia, Egipt. Cam acestea ar fi destinațiile de bază, pentru că prețurile sunt, în general, destul de bune, cu anumite excepții. Iar creșteri foarte mari s-au înregistrat pentru Grecia, Bulgaria și Turcia. Este ceva normal, pentru că sunt cele mai accesibile destinații, sunt pentru toate buzunarele. În fiecare dintre aceste trei țări, orice familie poate să cheltuiască doar câteva sute de euro dacă alege să meargă în extrasezon, iunie sau septembrie. Firește, se poate ajunge la câteva mii de euro, mai ales dacă se merge în Antalya, situație în care vorbim însă de resorturi ultra all-inclusive, cu foarte multe servicii. Și sunt familii care își permit bugete de la 3000 de euro în sus”, a spus Traian Bădulescu. 

Urmărește aici întreaga emisiune ”Totul despre bani”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel