Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Acordul referitor la coridorul cerealelor, care va fi semnat la Istanbul, va permite transportul a nu mai puţin de 25 de milioane de tone de cereale pe pieţele mondiale, a comunicat astăzi corespondentul TASS, citând o sursă de la Istanbul. "În prima etapă, datorită acordului care va fi semnat astăzi la Istanbul, vor fi deblocate cele aproximativ de 80 de vase care sunt blocate în porturile ucrainene.
Acest lucru va permite în săptămânile care urmează după lansarea acestui mecanism ca pe pieţele mondiale să fie transportate în jur de 25 de milioane de tone de cereale", a afirmat sursa. Potrivit sursei citate, una dintre cele mai importante componente ale acordului privind coridorul cerealelor le-au constituit garanţiile de securitate pentru mărfuri, pentru ca acestea să părăsească nestingherite porturile ucrainene. La rândul său, postul de televiziune Habertürk a comunicat că acordul privind cerealele va fi semnat de şefii departamentelor militare ale Turciei şi Ucrainei.
Acordul privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră nu presupune escortarea militară a navelor de mărfuri, însă părţile se obligă să nu le atace, a comunicat o sursă Tass.
Acordul privind exportul de cereale din Ucraina presupune crearea unor coridoare de securitate din Odesa, precum şi din porturile Cernomorsk şi Iujnîi, a mai comunicat sursa, informează Rador.
Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai ţărilor membre UE (Coreper) a convenit asupra celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra aurului şi extinderea "listei negre", a comunicat astăzi jurnaliştilor o sursă din instituţiile UE.
Uniunea Europeană a aprobat miercuri un embargo asupra exporturilor de aur ale Rusiei şi o serie de măsuri pentru a completa cele şase serii de sancţiuni adoptate de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP.
"Noile măsuri vor permite alinierea UE la partenerii din G7, îmbunătăţirea aplicării legislaţiei şi completarea lacunelor acolo unde este necesar", a explicat preşedinţia cehă pe Twitter. UE va interzice importurile de aur de origine rusească, inclusiv de bijuterii. Blocul comunitar va îngheţa activele băncii ruseşti Sberbank şi va adăuga mai multe personalităţi şi entităţi pe lista sa neagră, precizează aceeaşi sursă.
Un angajament este luat, între altele, pentru ca sancţiunile "să nu pună în pericol securitatea alimentară şi energetică în lume".
Acordul oferă posibilitatea statelor membre să "autorizeze deblocarea unor fonduri sau resurse economice îngheţate care aparţin băncilor ruseşti după ce s-a stabilit că aceste fonduri sau resurse economice sunt necesare cumpărării, importului sau transportului de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte".
Şapte bănci ruseşti - Bank Rossia, Promsviazibank, VEB-RF (sau Vneşeconombank, VEB), Bank Otkrâtie (cunoscută anterior ca NOMOS Bank), Novikombank, Sovcombank (cunoscuta anterior ca Buikombank) şi VTB Bank - sunt vizate de această derogare. UE nu a impus nicio sancţiune asupra cerealelor, seminţelor şi îngrăşămintelor produse în Rusia şi acuză Moscova de provocarea unei penurii şi a unei explozii a preţurilor prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene şi taxa de 30% la exporturile sale de cereale.
Acordul, la care au ajuns ambasadorii ţărilor din UE la Bruxelles, urmează să fie validat de guvernele acestora pentru a fi publicat joi în Jurnalul Oficial şi a intra în vigoare, precizează o sursă diplomatică. Este a şaptea rundă de sancţiuni împotriva economiei ruse de când Moscova a invadat Ucraina, notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...