Ce este FNGCIMM? Cătălin Leonte: Un instrument ce permite reducerea prețului dobânzii
Cătălin Leonte, Director...
Două apartamente identice, din același cartier, pot avea însă prețuri de vânzare foarte diferite, dacă unul dintre ele se află foarte aproape de o stație de metrou. Un detaliu ce influențează decisiv valoarea de piață a locuinței.
Accesul rapid la transportul public subteran a devenit un criteriu tot mai important, mai ales într-un oraș în care „putem pierde săptămânal ore bune blocați în trafic”, se arată în analiza citată.
Imobiliare.ro a studiat efectele extinderii rețelei de metrou din București asupra pieței rezidențiale, atât din perspectiva cumpărătorilor, cât și a dezvoltatorilor. Un exemplu concret este cartierul Bucureștii Noi, unde un apartament nou cu două camere, aflat la mai puțin de 500 de metri de metrou, este listat cu un preț mediu cu aproape 10% mai mare decât unul similar, dar situat mai departe. În zona Ozana-Theodor Pallady, diferențele ajung chiar la 30%.
Impactul metroului asupra cartierelor în dezvoltare
În cartiere precum Militari și Berceni, diferențele de preț pentru apartamentele vechi cu două camere sunt de 18%, respectiv 7%, în funcție de accesul la metrou. „Într-un oraş de multe ori sufocat de trafic, accesul la metrou devine un factor cheie pe piaţa rezidenţială. (...) Principalul atribut în Bucureşti este proximitatea faţă de metrou”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Magistrala 6, care va lega Gara de Nord de Otopeni, este văzută ca un catalizator important pentru dezvoltarea imobiliară din nordul Capitalei și din orașul Otopeni. În Băneasa, un apartament nou costă acum în medie 185.000 de euro. În Otopeni, prețurile au crescut accelerat, de la 800 euro/mp util în 2015, la peste 1.000 euro/mp în 2019, iar după începerea lucrărilor pentru stațiile Magistralei 6, s-au majorat cu încă 16%.
Popești-Leordeni și Berceni – alternative tot mai atractive
Magistrala 2, denumită și „magistrala corporatiștilor”, contribuie semnificativ la dezvoltarea zonei periurbane sudice, în special Popești-Leordeni. Stațiile Dimitrie Leonida și Berceni au devenit centre de atracție pentru noile proiecte rezidențiale, iar zona fostei platforme industriale Doosan se prefigurează ca viitor pol de locuințe și comerț.
În noiembrie 2023 a fost inaugurată stația Tudor Arghezi, iar în comuna Berceni se anunță construirea a două noi stații. Această promisiune a infrastructurii a condus la o explozie a ofertelor imobiliare: „În primul trimestru al anului 2020 cumpărătorii aveau la dispoziţie doar 80 de proprietăţi, iar în perioada similară a anului 2025 au putut alege din aproape 1.000 de case”.
Prețul mediu al unei case în comuna Berceni a crescut de la puțin peste 700 euro/mp în 2020 la 1.242 euro/mp în prezent, iar o locuință se vinde, în medie, cu 135.000 de euro.
Drumul Taberei și Bucureștii Noi – exemple de evoluție prin infrastructură
Extinderea rețelei de metrou a avut efecte notabile și în cartierele Drumul Taberei și Bucureștii Noi. Magistrala 4 a impulsionat dezvoltarea zonei Străulești, cu stații inaugurate între 2011 și 2017, urmate de deschiderea unui terminal Park&Ride în 2018.
În schimb, Drumul Taberei a trebuit să aștepte mai mult pentru metrou. Inaugurarea Magistralei 5 a avut loc abia în 2020, dar anticiparea acestui moment a determinat creșterea prețurilor încă din 2019. Atunci, apartamentele noi se vindeau cu 1.026 euro/mp util, iar în momentul deschiderii metroului, prețurile ajunseseră deja la 1.078 euro/mp.
La celălalt capăt al orașului, zona Pipera, una dintre cele mai scumpe din București, continuă să atragă investiții. Planurile de extindere a Magistralei 2 până în zona Petricani, unde se intenționează construirea unui nod intermodal de transport, susțin și mai mult potențialul de dezvoltare rezidențială al acestei părți a orașului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Leul s-a menținut stabil față...
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Persoanele cu handicap nu vor...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Eveniment de proporții la...