Deversarea de apă contaminată radioactiv încordează relațiile dintre Japonia și China

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrala nucleară Fukushima Daiichi
Centrala nucleară Fukushima Daiichi
Japonia se pregătește să deverseze apa contraminată radioactiv în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011.

Japonia a primit avizul de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a deversa apa care a fost folosită la răcirea centralei. Apa ar urma să fie vărsată în Oceanul Pacific.

Reacția Chinei la decizia Japoniei nu a întârziat și promite că toate importurile din această țară vor fi verificare la sânge.

Nici opinia publică din Coreea de Sud nu a întâmpinat această veste cu entuziasm, dimpotrivă, în timp ce unii au început să facă cumpărături de panică alții au intrat în greva foamei în semn de protest.

Autoritatea vamală chineză a anunțat că dorește să consolideze "inspecția 100%" a alimentelor importate și să "verifice cu strictețe" documentele de certificare relevante. În plus, vor fi respectate interdicțiile existente privind importul de alimente din 10 din cele 47 de prefecturi japoneze, autoritățile dorind să împiedice ca "alimentele japoneze contaminate radioactiv" să ajungă în China.

Marți, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a dat acordul pentru deversarea în mare în timpul unei vizite în Japonia. Planul Japoniei respectă standardele internaționale de siguranță, potrivit raportului final de evaluare al agenției sale însă China a criticat acest raport.

Autoritatea vamală chineză a subliniat că nu a existat unanimitate între autorii raportului. Într-un interviu acordat agenției de știri Reuters, Grossi a declarat că a auzit îngrijorări de la una sau două persoane implicate. Totuși, acestea nu au fost exprimate direct, iar raportul a fost, de asemenea, "fără cusur din punct de vedere științific".

În 2011, un cutremur urmat de un puternic tsunami au provocat topirea miezului uneia dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima Daiichi. Reactoarele trebuie în continuare să fie răcite cu apă stocată în rezervoare. Potrivit operatorului Tepco, spațiul se epuizează în prezent. Înainte de a fi depozitată, apa este tratată. Sistemul poate filtra 62 de nuclizi, cu excepția izotopului radioactiv tritiu. Tepco vrea să dilueze apa până la un punct în care concentrația să scadă la aproximativ 1.500 de becquereli pe litru, ceea ce reprezintă mai puțin de o patruzecime din standardul național de siguranță, scrie Der Spiegel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Petrolişti sondori
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com

pixel