Diamantele nu mai strălucesc: tarifele lui Trump pun la pământ comerțul global

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Un expert studiază un diamant
Un expert studiază un diamant
Tarifele impuse de Donald Trump zguduie industria mondială a diamantelor. Viitorul comerțului cu aceste pietre prețioase este pus acum sub semnul întrebării.

Noile taxe de import anunțate de Donald Trump au provocat un blocaj global în comerțul cu diamante brute și prelucrate

Industria mondială a diamantelor a fost lovită puternic după ce Donald Trump, președintele SUA, a anunțat pe 2 aprilie noi tarife de import. Măsurile, intrate în vigoare pe 5 aprilie, impun o taxă generală de 10% pentru aproape toate țările și produsele, afectând întreg lanțul de aprovizionare, de la extracție până la retail.

Chiar dacă pe 9 aprilie Trump a decis să amâne cu 90 de zile aplicarea unor tarife mai mari pentru anumite state — o măsură care a oferit o gură de oxigen Indiei, vizată de o taxă de 26% —, industria diamantelor rămâne în stare de șoc. Excepția notabilă este China, asupra căreia SUA au aplicat o taxă devastatoare de 145%, escaladând conflictul comercial cu Beijingul, care a ripostat rapid cu propriile tarife de 125% pentru produsele americane.

O industrie paralizată de incertitudine

Anunțul tarifelor a produs o înghețare instantanee a pieței diamantelor. Vânzările companiilor din afara SUA s-au prăbușit aproape peste noapte. Singura cerere vizibilă a venit din partea firmelor americane care au încercat să se aprovizioneze în grabă înainte ca noile tarife să intre în vigoare.

Panică a cuprins rapid și segmentul diamantelor brute. Producătorii s-au temut că cererea pentru pietrele prelucrate va seca complet, așa că au accelerat transferul stocurilor către filiale americane, în speranța că transporturile vor ajunge înainte de termenul limită. La New York, dealerii au preferat să aștepte și să vadă cum reacționează piața, fiind nehotărâți asupra noilor prețuri.

Confuzie și adaptare forțată

În zilele următoare, unele aspecte procedurale au devenit mai clare. Industria s-a familiarizat cu mecanismul „Temporary Importation Under Bond” (TIB), care permite expunerea la târguri și trimiterea diamantelor spre evaluare fără plata imediată a tarifelor. Însă, în ciuda acestei soluții temporare, neliniștea persistă.

Există temeri serioase privind impactul pe termen lung: scăderea drastică a cererii, relocarea tranzacțiilor către alte centre, creșterea costurilor logistice și pierderea competitivității pe piața americană — principalul motor de consum al diamantelor la nivel global.

Un viitor incert pentru marile centre diamantifere

Raportul complet analizează efectele pe fiecare mare centru al industriei, dar tendința generală este clară: tarifele lui Trump riscă să redeseneze harta globală a comerțului cu diamante. De la Antwerp la Mumbai și de la Tel Aviv la New York, fiecare hub se confruntă cu o incertitudine fără precedent, în contextul în care prețurile și fluxurile comerciale sunt aruncate în haos.

Pe termen lung, specialiștii avertizează că aceste politici protecționiste ar putea dăuna chiar economiei americane, prin scumpirea bijuteriilor și pierderea locurilor de muncă din industria locală de retail și prelucrare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel