Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dată publicității, știa sau ar fi trebuit să știe că banii folosiți pentru cumpărarea pietrelor erau legați de crima organizată italiană, au scris procurorii federali elvețieni în rechizitoriul întocmit din ianuarie, scrie Bloomberg.
La momentul achiziționării de diamante, cei trei presupuși complici italieni fuseseră deja condamnați la închisoare în 2011 pentru administrarea unui sistem de fraudă fiscală în care au emis bonuri fiscale false. Cazul supranumit „Cambio Veloce” - în italiană însemnând schimb rapid - de către procurori a ieșit la iveală în Lugano, un centru financiar de limbă italiană din Elveția.
Cazul pune în lumină modul în care infractorii se îndreaptă spre pietrele prețioase și lingouri, întrucât regulile mai stricte gen ”cunoașteți-vă clientul” fac băncile elvețiene mai prudente în ceea ce privește acceptarea livrărilor mari de numerar, provocând simultan un boom în afacerile nereglementate cu depozite de siguranță.
Lugano, la o oră de mers cu mașina de Milano, s-a îmbogățit de-a lungul deceniilor ca centru pentru italienii care doresc pună banii la adăpost în afara țării lor de origine. Dar orașul acum întâmpină dificultăți după ce autoritățile italiene au început să facă presiuni și să fie eliminată evaziunea fiscală. Numărul băncilor din Ticino, cantonul elvețian de limbă italiană a scăzut cu peste 40% în ultimii 15 ani.
Bitcoin, declin major după anunțul lui Joe Biden
În timp ce sancțiunile prevăzute de legislația elvețiană sunt considerate îngăduitoare față de standardele multor alte țări occidentale, Elveția și-a întărit poziția în ceea ce privește spălarea banilor, având în vedere cele peste 2 trilioane de dolari din active offshore stocate acolo.
Eșecul prevenirii spălării banilor din cauza neglijenței penale poate fi pedepsit cu până la un an de închisoare. Traderul elvețian care acum este judecat este, de asemenea, acuzat de spălare activă de bani, care ar putea însemna trei ani de închisoare dacă ar fi condamnat.
Traderul a cumpărat diamantele printr-o bursă israeliană de diamante din afara Tel Aviv-ului pentru a spăla câștigurile ilicite ale italienilor, spun procurorii. Bărbatul este, de asemenea, acuzat că a vândut 10 kilograme de aur fără o diligență suficientă asupra cumpărătorului sau a autorității corespunzătoare din partea regulatorului financiar elvețian Finma.
Elvețianul este, de asemenea, acuzat că a ajutat o mulțime de italieni să mute peste 1 milion de franci elvețieni (1,1 milioane de dolari) de la băncile elvețiene la o bancă maghiară, fără autorizația necesară de la Finma.
Procesul este programat să înceapă joi 20 mai și să se desfășoare timp de două zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...