Din 24 august aceste amenzi vor crește de peste 12 ori
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În atenția celor care au acest obicei
În atenția celor care au acest obicei
Prevederea se regăsește într-o lege care se va aplica începând din 24 august, amenzile în cauză putând ajunge la 6.000 de lei. 

Iar cei care riscă astfel de amenzi sunt persoanele care fac fac graffitiuri pe clădiri, garduri sau pe alte obiecte amplasate în spații. 

Legea 260/2022 va introduce în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru, așa cum scrie în textul actului normativ, imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice.

De menționat că, în prezent, amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 100 și 500 lei. Potrivit Avocatnet, această prevedere își propune să sancționeze în mod explicit graffitiurile, mai ales când asfel de desene se aplică pe clădirile de patrimoniu istoric și cultural, potrivit inițiatorilor propunerii.

De asemenea, cei care vor fi sancționați pentru desenele ilegale vor fi obligați să-și înlăture "creația", readucând bunul deteriorat la starea inițială. Această reparație va trebui făcută în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsură complementară amenzii devine executorie.

Dacă persoana sancționată nu își va îndeplini obligația, autoritatea administrației publice locale va putea să reabiliteze din fonduri proprii bunurile deteriorate, urmând ca apoi să îl dea în judecată pe contravenient pentru a-și recupera prejudiciul.

Citește și Ce amenzi riscă cei care merg cu trotineta și încalcă regulile de circulație

Din ce în ce mai multe accidente cu trotinete electrice implicate sunt raportate de Poliție. Din acest motiv, Guvernul României a reglementat noile mijloace de transport, care au devenit foarte rapid populare în rândul cetățenilor, în special în orașele mari și aglomerate, precum București și Cluj-Napoca.

Regulile pentru conducerea trotinetelor electrice au fost stabilite prin OUG 13/2020, în urmă cu mai mult de doi ani de zile. Ele au fost aplicate efectiv prin HG 1.075/2021, adică din toamna anului trecut.

Nerespectarea normelor cu privire la circulația trotinetelor electrice este inclusă în clasa a II-a de sancțiuni – 4-5 puncte de amendă, în valoare de 580 – 725 de lei.

De asemenea, există și sancțiuni mai mari, cuprinse între 580 – 1.160 de lei, care se aplică pentru nerespectarea regulilor privind dotarea vehiculului de deplasare, inclusiv a bicicletelor, circulația pe autostradă etc.

Citește și Rovinieta 2022. Amenzi mai mari pentru şoferi, Klaus Iohannis a promulgat legea

Între timp, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Legea intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede actualizarea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile.

Cuantumul amenzii contravenţionale pentru lipsa rovinietei:

Autoturisme: minim 275 de lei, maximum 550 de lei

Vehicule de transport marfă cu masa mai mică/egală cu 3,5 tone: minim 950 de lei, maximum 1.900 de lei

Vehicule de transport marfa cu masa mai mare de 3,5 tone şi mai mică/egală cu 7,5 tone: minim 1.550 de lei, maximum 3.100 de lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel