Din consultanță pentru Fizică s-a născut o tipografie de succes: CONPHYS, Râmnicu Vâlcea
Autor: Matei Ion
Data publicării:
CONPHYS, Râmnicu Vâlcea
CONPHYS, Râmnicu Vâlcea
  • CONPHYS, Râmnicu Vâlcea
O poveste de succes începe cu o idee venită dintr-o nevoie a pieței, foarte multă muncă, voință și... bani. Mulți se tem să pornească pe drumul propriu, din cauza lipsei banilor, însă multe afaceri de mare succes din România demonstrează că primele trei „ingrediente” sunt suficiente pentru a da startul unui business bun, dacă ultimul vine, parțial, dintr-o altă sursă: creditul bancar! O astfel de poveste este și în spatele actualei tipografii CONPHYS, din Râmnicu Vâlcea.

La început au fost doar doi fizicieni care au avut un vis: să transforme tipărirea lucrărilor de fizică într-o afacere de familie. Au găsit energia necesară, pentru a lucra după programul de muncă, iar finanțarea au găsit-o, pentru fiecare etapă de dezvoltare a firmei, la bănci și din alte surse. Au reinvestit timp de 25 de ani profitul obținut din business, au implementat mai multe proiecte europene, au atras fonduri pe diverse programe naționale sau internaționale, iar acum au planuri și mai ambițioase de dezvoltare. CEC Bank le-a preluat și reorganizat creditarea, astfel încât să poată face noile investiții.

Cum ați început această afacere și ce v-a determinat să faceți acest pas?

Dumitru Șteflea: Am început afacerea în anul 1990. Numele firmei este un acronim de la CONsulting și PHYSics, noi fiind doi asociați – eu și soția – ambii de profesie fizicieni. Am lucrat în cercetare mult timp și ne-am dus către zona privată, din dorința de a tipări manuale și reviste pentru fizică. Am început într-o manieră foarte simplistă, cu primul PC luat din Germania, cu bani împrumutați de la o bancă, pentru care am pus garanție toate bunurile pe care le aveam. Am cumpărat un calculator pe care redactam revistele și o imprimantă laser, pentru a tipări aceste reviste care să le fie de folos studenților și profesorilor, elevilor și candidaților la facultate. Ne-am dat seama, apoi, că avem nevoie de un tiraj mult mai mare care nu se putea face cu ceea ce aveam, deci am luat prima mașină de multiplicat. Am cumpărat-o după aproximativ doi ani și am investit 30.000 de mărci. Așa am început acest proiect ambițios pentru care nu aveam niciun fel de specializare. Am fost autodidacți.

Cum ați făcut primele angajări la tipografie și câți oameni lucrau la începutul activității?

Dumitru Șteflea: Am început să abordăm lucrări din ce în ce mai complexe. În perioada respectivă eram director științific la Institutul de Cercetări pentru Criogenie, iar soția mea lucra la Combinatul Oltchim și după orele de program făceam și jobul acesta, la tipografie. Eram singurii angajați. După ce ne-am cumpărat și primul utilaj de multiplicare am făcut și prima angajare. Am avut doi angajați care au lucrat la noi timp de 24 de ani, apoi au plecat în Anglia, să lucreze în construcții. Apoi au fost etape de investiții ulterioare, pe care le-am dezvoltat cu ajutorul unei bănci, până în anul 2002. Fabrica a-nceput să crească, în 1997 am cumpărat și primul teren, de 20.000 de metri pătrați, pe care am ridicat prima hală de producție și primul sediu administrativ. Am ajuns la un colectiv de 30 de angajați. Învățam din mers și produceam. În acest moment avem 174 de angajați.

Apoi ați trecut și la ambalaje și la etichete. Când ați cumpărat primul utilaj offset?

Dumitru Șteflea: În 1997 am trecut și la producerea de ambalaje de hârtie și carton, la etichete, tiparite cu utilaje offset. Numai cu această tehnologie am lucrat până în anul 2002, când am achizițonat prima mașină de tipărit Flexo, în leasing. Din 2003 am început noi investiții, iar acum un an am avut nevoie de o nouă creditare și am apelat la o ofertă complexă de la CEC Bank.

În ce a constat ajutorul CEC Bank, mai exact?

Dumitru Șteflea: Ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-au preluat de la băncile cu care lucram în momentul respectiv și au refinanțat trei credite mai vechi, pe care le-au cumulat și ne-au oferit șansa să deschidem încă o linie de creditare. Creditarea s-a extins pe o perioadă de zece ani, pentru creditele de investiții, și de doi ani pentru linia de credit. CEC Bank ne-a finanțat și o investiție într-un utilaj de tipărit flexo, personalizat pentru firma noastră, singurul din țară cu această configurație, în valoare de 1,5 milioane de euro. În primele luni am făcut analize, pentru preluarea creditelor și finanțarea ulterioară, iar efectiv am început să lucrăm cu CEC Bank acum patru luni. Găsisem mai multe oferte, dar nu în condiții la fel de avantajoase. Am făcut un studiu pe patru bănci, timp de un an, până am ales oferta CEC Bank, care mi s-a părut cea mai omogenă. În plus, CEC Bank mi s-a părut cel mai deschis la proiecte de creditare pe termen lung.

Ce produceți în acest moment la tipografie?

Dumitru Șteflea: În acest moment producția noastră cuprinde o gamă largă de articole, de la materialele de tip comercial – flyere, afișe, agende, broșuri – până la printuri mai complexe, cu un înalt grad de finisare. Am păstrat și am dezvoltat linia de ambalaje din carton, iar în domeniul flexografic ne-am dezvoltat mult în producerea de etichete autocolante, destinate multor domenii industriale, inclusiv etichete multilayer, ambalaje cu două și trei straturi, ambalaje sleev, liduri din aluminiu și Pet etc.

Ce planuri de viitor aveți?

Dumitru Șteflea: În domeniul în care activăm, noutatea tehnologică și implementarea ei cât mai rapidă în producție, dublată de utilizarea materialelor noi, cred că este o posibilă cheie a succesului pe termen mediu și lung. Deci trebuie să ne modernizăm liniile de producție permanent. Vom încerca să accesăm din fonduri europene, după ce vom avea o nouă discuție cu CEC Bank, pentru a finanța partea rambursabilă. Avem aproape 7.000 de metri pătrați construiți pentru spații de producție și administrative, avem o tipografie modernă și foarte multă experiență pe această piață, astfel încât să putem oferi garanții pentru creditare. Avem, de asemenea, și un bogat portofoliu de clienti pe care îi dorim mulțumiți de calitatea serviciilor noastre. Colaborarea cu CEC Bank o vedem reciproc avantajoasă și pe termen lung, bazată pe deschidere și transparență. Suportul CEC Bank trebuie să existe permanent, nu numai în finanțare, ci și în identificarea de noi produse ce se pot implementa în compania noastră.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel