Directorul AIEA, în Ucraina: Centralele nucleare, într-un pericol fără precedent. Ce se întâmplă la Cernobîl
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, s-a deplasat în Ucraina persoanl pentru a oferi spijin de specialiate în contextul războiului și al implicațiilor pe care acesta o are în securitatea nucleară.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, se află în Ucraina pentru discuții cu înalți oficiali guvernamentali cu privire la furnizarea planificată de către AIEA a unei asistențe tehnice urgente pentru a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale țării și pentru a contribui la evitarea riscului unui accident care ar putea pune în pericol oamenii și mediul înconjurător.

Scopul vizitei directorului general este de a iniția un sprijin prompt în materie de siguranță și securitate pentru instalațiile nucleare din Ucraina. Acesta va include trimiterea de experți ai AIEA la instalațiile prioritare și trimiterea de bunuri vitale de siguranță și securitate, inclusiv echipamente de monitorizare și de urgență.

Risc major

"Conflictul militar pune centralele nucleare din Ucraina și alte instalații cu materiale radioactive în pericol fără precedent. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că acestea pot continua să funcționeze în condiții de siguranță și securitate și pentru a reduce riscul unui accident nuclear care ar putea avea un impact grav asupra sănătății și mediului atât în Ucraina, cât și în afara acesteia", a declarat directorul general Grossi.

În timpul vizitei din această săptămână, directorul general se va deplasa la una dintre centralele nucleare din Ucraina.

Citește și: Directorul AIEA, îngrijorat de situația de la Cernobîl

AIEA a elaborat planuri concrete și detaliate de asistență în materie de siguranță și securitate pentru siturile nucleare din Ucraina, care includ cincisprezece reactoare nucleare la patru centrale, precum și centrala nucleară de la Chornobîl, unde se află instalațiile de gestionare a deșeurilor radioactive în urma accidentului din 1986. Asistența tehnică a AIEA va facilita, de asemenea, condițiile pentru ca AIEA să continue să își desfășoare activitățile de garanții în Ucraina, în conformitate cu mandatul său de neproliferare.

"Ucraina a solicitat asistența noastră pentru siguranță și securitate. Acum vom începe să o furnizăm. Ucraina are unul dintre cele mai mari programe de energie nucleară din Europa. Prezența AIEA, acolo unde este necesar pentru a asigura siguranța și securitatea, este de o importanță capitală. Suntem pregătiți să oferim acum sprijinul necesar", a declarat acesta.

De la începutul conflictului, directorul general Grossi și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situației privind siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina. El a subliniat angajamentul și disponibilitatea AIEA de a contribui la asigurarea respectării celor șapte piloni indispensabili pentru asigurarea siguranței și securității. În ultimele săptămâni, mai mulți dintre aceștia - inclusiv integritatea fizică a instalațiilor, capacitatea personalului operațional de a lucra fără presiuni nejustificate și accesul la energie în afara amplasamentului - au fost grav compromise.

"Au existat deja mai multe situații limită. Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Acest conflict provoacă deja suferințe și distrugeri umane inimaginabile. Expertiza și capacitățile AIEA sunt necesare pentru a preveni ca acesta să ducă, de asemenea, la un accident nuclear", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel